Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σε θέση μάχης...

Μια ασυνήθιστη είδηση έρχεται να μας εντυπωσιάσει. Επιτέλους! Μια φυλή Ινδιάνων κηρύσσει πόλεμο στις ΗΠΑ. Ποιοι είναι και πώς είναι; Ακούστε

Τα πρόσωπά τους είναι ζωγραφισμένα με σύμβολα πολέμου και έχουν ξεθάψει ήδη το τσεκούρι. Ο στόχος των Ινδιάνων Καϊαπός της Βραζιλίας είναι πλέον ξεκάθαρος: Να τελειώνουν με τις ΗΠΑ, τα νέα αφεντικά του ρεζερβάτου όπου ζει η φυλή τους.

Ολα άρχισαν όταν το έδαφος όπου ζουν οι Καϊαπός, σε μία επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου, πουλήθηκε παράνομα σε μια αμερικανική εταιρία. Το ρεζερβάτο είχε οριοθετηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το 1991, αν και η προστασία δεν κατοχυρωνόταν στο Συμβολαιογραφείο του Ζινγκού. Εκεί πουλήθηκαν τα εδάφη στην εταιρία «Allied Cambrige LLC» για ένα εκατομμύριο δολάρια. Ενα ασήμαντο ποσό.

«Πατώ τη γη των Καϊαπός, την ίδια γη που πάτησαν οι παππούδες μου και θα πατήσουν τα εγγόνια μου. Οι Ινδιάνοι δε θα μιλήσουν πολύ. Αν αυτό το χαρτί δεν ακυρωθεί, θα γίνει πόλεμος στο Ζινγκού», δήλωσε ο αρχηγός της φυλής όταν έμαθε για την πώληση. Στο ρεζερβάτο υπάρχουν οκτώ χωριά όπου ζουν περίπου 5.000 Ινδιάνοι που είχαν την πρώτη επαφή με τον «λευκό άντρα» το 1936.

Το θέμα είναι ότι σε διάφορα έγγραφα εμφανίζεται κάποιος Ζοβελίνο Νούνιες Μπατίστα ως ιδιοκτήτης της περιοχής, αλλά κανείς... εκεί γύρω περιοχή δε γνωρίζει αυτόν τον γαιοκτήμονα. Μέχρι και ο δήμαρχος του Ζινγκού, Αντόνιο Λεβίνο, είναι πεπεισμένος ότι ποτέ δεν υπήρξε ένα άτομο με αυτό το όνομα.

Τα εδάφη αυτά τα απέκτησε η αμερικανική εταιρία μέσω μιας θυγατρικής της στη Βραζιλία, που αγόρασε κάθε εκτάριο (10.000 τμ.) στην τιμή των 70 σεντς του δολαρίου, ενώ στην περιοχή αυτή το εκτάριο αξίζει περίπου 140 δολάρια...!

Η εταιρία «Allied» ισχυρίζεται ότι εκμεταλλεύεται ξύλο, χρυσό και πολύτιμες πέτρες, ενώ θα δημιουργήσει αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θα προχωρήσει σε επιστημονικές ιατρικές έρευνες για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.

Στην Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος των Ινδιάνων (FUNAI), Ρόκε Λαράια, διαβεβαίωσε ότι το συμβόλαιο είναι καθ' όλα άκυρο και ότι οι Ινδιάνοι μπορούν να μείνουν ήσυχοι στη γη τους. «Δεν ξέρουν με ποιους πάνε να μπλέξουν, οι Καϊαπός δεν ανέχονται ξένους στη γη τους» είπε και ξέρει τι λέει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, το Συμβολαιογραφείο του Ζινγκού συμπεριλαμβάνεται σε έναν κατάλογο 50 θεσμών που πλαστογραφούν συμβόλαια αγροτικής ιδιοκτησίας στη Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ