Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Βαθιά αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης Μαρουσιού του ΚΚΕ, με θέμα τον προϋπολογισμό που υπερψήφισε η διοίκηση του δήμου

Παρά το γεγονός ότι το Μαρούσι πνίγεται σε κάθε νεροποντή, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, η διοίκηση του δήμου εξακολουθεί να μην εκτελεί έργα υποδομής (φωτ. από τις πλημμύρες στον «Παράδεισο»)

Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι το Μαρούσι πνίγεται σε κάθε νεροποντή, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, η διοίκηση του δήμου εξακολουθεί να μην εκτελεί έργα υποδομής (φωτ. από τις πλημμύρες στον «Παράδεισο»)
Ενα βήμα παραπέρα στην αντιλαϊκή πολιτική που ήδη ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, είναι ο προϋπολογισμός του 2006, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και τη διοίκηση του Π. Τζανίκου, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Τα παραπάνω τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Μαρουσιού με ανακοίνωσή τους, όπου καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, αναδείχτηκε από τον απολογισμό του προϋπολογισμού 2005 (ο οποίος επίσης κατατέθηκε) ο εικονικός του χαρακτήρας. «Τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 38,8 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τελικά στα 125,3 εκατ. ευρώ από 86,4 εκατ. που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί», αναφέρεται σχετικά. Δηλαδή, πρόκειται για υπέρβαση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2005 κατά 45%. Πρόκειται για χρήματα που ξοδεύτηκαν μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων και 19 Προγραμματικών Συμβάσεων, για την αποπληρωμή έργων βιτρίνας και πανέξοδων παρεμβάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε διάφορα προγράμματα προωθούμενα από κυβέρνηση και ΕΕ, καταλήγοντας στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η παραπάνω σπατάλη, τονίζεται στην ανακοίνωση, «καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό της (36 εκατ. ευρώ) με χρήματα που προήλθαν κυρίως μέσα από το ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, για την κατασκευή κυρίως νέων υπερτοπικών μεγαθηρίων» και αφ' ετέρου «από την αύξηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και πρόστιμα, δηλαδή απ' ευθείας από τον μαρουσιώτικο λαό».

Αντίστοιχα, όμως και για τον προϋπολογισμό του 2006 παρουσιάζεται αύξηση των εξόδων (σε σύγκριση με του 2005) κατά 14 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν επιπλέον πληρωμές για την αποπληρωμή των δανείων του δήμου. Το συνολικό ποσό που διατίθεται για αυτό το σκοπό, για το 2006, προϋπολογίζεται στα 20,6 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 20,5% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του δήμου, σημειώνουν οι ΚΟ Αμαρουσίου, είναι ότι τα έσοδα από τις τακτικές και έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ανέρχονται μόλις σε 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 9,9% επί του συνόλου των εσόδων του δήμου. Τα υπόλοιπα - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι «το 2005, από το 9,9% που προέβλεπε ο αρχικά ψηφισμένος προϋπολογισμός, έπεσε τελικά στο 6,5%!», όπως τονίζεται.

Αντίστοιχα, οι προτεραιότητες του δήμου δεν έχουν καμιά σχέση για την κατασκευή έργων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Ετσι από τα 100,8 εκατ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2006, ψίχουλα πάνε για έργα αποχέτευσης, για την προστασία ρεμάτων, τη διευθέτηση ομβρίων, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, τη διάνοιξη και κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων θα διατεθεί σε ανελαστικές δαπάνες, στην κάλυψη υποχρεώσεων του κράτους που φορτώθηκε με τη θέλησή του ο δήμος και στο να βουλώσει «τρύπες» και υποχρεώσεις προηγούμενων ετών.

Και η ανακοίνωση των ΚΟ Μαρουσιού καταλήγει: «Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, μαζί και την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη δημιουργία των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας, την έλλειψη οποιουδήποτε πρακτικού ενδιαφέροντος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις δημοτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, με εξαίρεση της "Δημοτικής Ενότητας" που στηρίζει το ΚΚΕ, βγάζουμε το βέβαιο συμπέρασμα ότι και τη χρονιά που έρχεται ο Δήμος Αμαρουσίου θα εξακολουθεί να αποτελεί δήμο - "πιλότο" για την εφαρμογή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των αντιλαϊκών πολιτικών ΕΕ και κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ