Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να απαλλαγεί από την ομηρία των σκουπιδιών το Θριάσιο!

Η βουλευτής Βέρα Νικολαΐδου, απευθυνόμενη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

Να πάψει το βεβαρημένο Θριάσιο να αποτελεί το σκουπιδότοπο όλης της Αττικής
Να πάψει το βεβαρημένο Θριάσιο να αποτελεί το σκουπιδότοπο όλης της Αττικής
Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, με θέμα το σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, στη Βουλή, αφού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται σε νέα όξυνση».

«Η κυβέρνηση - αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης - ακολουθώντας κατά πόδας την ίδια αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιμένει ταξικά στο δόγμα: "Ολα τα σκουπίδια στο Θριάσιο Πεδίο"». Σε αυτό το «έργο» όμως, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν είναι μόνες, αφού έχουν ουσιαστικούς συμμάχους την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ): «Με συνενόχους τα Οργανα της ΤΕΔΚΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, σκηνοθετήθηκε πριν λίγες μέρες μια δημόσια παράσταση αποποίησης και διάχυσης ευθυνών με τελικό ζητούμενο από την πλευρά και των τριών εταίρων, να διαιωνιστεί η παραμονή του ΧΥΤΑ στην ίδια θέση που βρίσκεται τα σαράντα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα σύνορα των Δήμων Ανω Λιοσίων και Φυλής», τονίζεται σχετικά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η βουλευτής του ΚΚΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωση Τύπου της 30/11/05:

  • Δεσμεύτηκε να εγκρίνει, κυριολεκτικά «στο γόνατο», τους περιβαλλοντικούς όρους για την επικίνδυνη, καθ' ύψος επέκταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, χωρίς ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων, όπως απαιτεί η νομοθεσία.
  • Δήλωσε ότι αποτελεί «εγκληματικό λάθος», που έμεινε ολόκληρο το λεκανοπέδιο με ένα μόνο ΧΥΤΑ. Κι όμως, το ίδιο εγκληματικό λάθος συνεχίζει ουσιαστικά και το ίδιο το υπουργείο.
  • Ουδεμία αναφορά έκανε στην υποχρέωση της κυβέρνησης, να προχωρήσει μέσω της Περιφέρειας Αττικής στην αναθεώρηση ή τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, μέχρι την 22/12/05.

Με βάση τα παραπάνω η Β. Νικολαΐδου, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πώς προτίθεται να ενεργήσει ώστε:

  • Να απαλλαγεί η Αττική από την ομηρία του ενός ΧΥΤΑ (διατηρούμενη ουσιαστικά και με τον ισχύοντα σχεδιασμό) με δίκαιη, ισοβαρή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αποκλειομένου του βεβαρημένου Θριάσιου Πεδίου, αλλά μη αποκλειομένων εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης και από το νόμο (ΚΥΑ 50910/05) τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, χωρίς την καρκινογόνα καύση.
  • Να παύσει άμεσα η επικίνδυνα παρατεινόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, να αποκατασταθεί όλος ο ΧΥΤΑ και να απορρυπανθεί η ευρύτερη περί αυτόν περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ