Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Στον αέρα» χιλιάδες οικοδομικές άδειες

ΤΕΕ: Οι έλεγχοι που διατάχτηκαν στις Πολεοδομίες προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων

Τον κίνδυνο να απορριφθούν χιλιάδες αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών, μετά τους ελέγχους που διατάχτηκαν από Εισαγγελία και επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, και πολλοί ιδιοκτήτες νεοανεγειρόμενων οικοδομών να υποχρεωθούν τελικά να υπαχθούν στο καθεστώς του ΦΠΑ με το νέο νόμο, επισήμανε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ με τη συμμετοχή των διευθυντών των Πολεοδομικών Γραφείων της Αττικής.

«Ο έλεγχος που διατάχθηκε τόσο από την Εισαγγελία, όσο και από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης - επισημαίνει το ΤΕΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση - δυστυχώς δεν επικεντρώνεται στα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια τα Πολεοδομικά Γραφεία, αλλά στη δημιουργία εντυπώσεων, εξυπηρετώντας - ηθελημένα ή αθέλητα - συγκεκριμένες σκοπιμότητες, όπως, για παράδειγμα, την εκτροπή της συζήτησης από τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φορολογία στα ακίνητα».

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πολεοδομικά Γραφεία και κατ' επέκταση οι πολίτες της χώρας - επισημαίνει το ΤΕΕ σε άλλο σημείο - είναι συνέπεια μιας αλόγιστης κυβερνητικής πρακτικής σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για την επιβολή του ΦΠΑ στις οικοδομές. Τόσο ορισμένες διατάξεις, όσο και οι αλλεπάλληλες - και αλληλοσυγκρουόμενες - δηλώσεις που προηγήθηκαν προκάλεσαν αδικαιολόγητη σύγχυση, που είχε ως συνέπεια τη σώρευση ενός εξαιρετικά διογκωμένου αριθμού αιτήσεων οικοδομικών αδειών, στον οποίο δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν οι απαξιωμένες οργανωτικά και στελεχικά υπηρεσίες».

Οπως επίσης καταγγέλλει το ΤΕΕ, οι έλεγχοι στις Πολεοδομίες γίνονται από μη μηχανικούς, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1993 που έχει καταργηθεί, επειδή ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί και επειδή οι βεβαιώσεις που ζητούνται από διάφορες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Αρχαιολογία, Πυροσβεστική κ.ά.) είναι αδύνατον να κατατεθούν ταυτόχρονα στον αρχικό φάκελο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη Γλυφάδα ζητείται υψόμετρο αεροδρομίου, τη στιγμή που το αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει καταργηθεί!

Πάντως, το Σώμα Επιθεωρητών, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη κατατεθεί τα σχετικά πορίσματα, ούτε υπάρχει συνολική εκτίμηση για τα ευρήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ