Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Τους λιώνει η «μπότα» της συγκεντροποίησης

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται κυρίως οι μικροί και μεσαίοι εργολάβοι Δημοσίων Εργων της χώρας, λόγω δραστικής συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των οφειλών του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκτελεσμένα έργα, αλλά και των υπέρογκων εγγυήσεων που προβλέπει ο νέος νόμος. Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους τους κατά τη χτεσινή παντεχνική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με κοινή απόφαση όλων των εργοληπτικών οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ - ΠΕΔΜΗΕΔΕ - ΠΕΣΕΔΕ - ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ), είναι πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ούτε το «δώρο» των Χριστουγέννων στο προσωπικό τους!

«Οι εξελίξεις στον τομέα των κατασκευών δεν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας, ούτε της δήθεν έλλειψης συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, στοχεύει συγκεκριμένα στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στις κατασκευές, στην ενίσχυση μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Δίνει κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των Τραπεζών».

Αυτό τόνισε, στην παρέμβασή του στη συγκέντρωση, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Αυτόν το στόχο υπηρετούν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα παρατεινόμενα χρέη του Δημοσίου προς τις τεχνικές επιχειρήσεις, η ενίσχυση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και οι ΣΔΙΤ που θα επιβαρύνουν διπλά τους εργαζόμενους σαν φορολογούμενους και στη συνέχεια σαν χρήστες. Το σύνολο των κυβερνητικών ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδηγεί σε συρρίκνωση τις μικρές επιχειρήσεις, στην ομηρία τους από το τραπεζικό κεφάλαιο και σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στις κατασκευές».

Ο Μ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι, σε μια εποχή που κυριαρχούν πλέον 5 μονοπωλιακοί όμιλοι στον τομέα των κατασκευών, είναι ουτοπική η επιθυμία για επιστροφή σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού και κατέληξε: «Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις πρέπει να διαλέξουν τους κοινωνικούς τους συμμάχους. Θα αργοπεθαίνουν, συνυπογράφοντας τις επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου ή θα συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, για τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκτελεί έργα και μελέτες που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, «ξεχνώντας» ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαν εγκαταλειφθεί τα μικρά έργα της περιφέρειας για χάρη της Ολυμπιάδας και ότι η συγκέντρωση κεφαλαίου στον κλάδο ξεκίνησε με το νόμο του 1999 για τις συγχωνεύσεις.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των οργανώσεων των εργοληπτών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, κύκλοι του οποίου υποστήριζαν ότι για το μόνο «που έχουν δίκιο είναι ότι δεν πληρώνονται έγκαιρα οι εργασίες που έχουν κάνει», αλλά γι' αυτό φταίει το ...υπουργείο Οικονομίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ