Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Η κυβέρνηση σερβίρει τις απολύσεις

Για «συνδικαλιστικό τσαμπουκά» (!) κατηγόρησε ο υφυπουργός Εργασίας τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλιά τους

Κυβερνητικές πλάτες για να περάσουν οι απολύσεις στην ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ έβαλε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, κατηγορώντας παράλληλα προκλητικά τους εργαζόμενους στην εταιρία για «συνδικαλιστικό τσαμπουκά», επειδή δε δέχονται να συζητήσουν τους όρους της απόλυσής τους!

Το θέμα της απόλυσης 150 εργαζομένων της πολυεθνικής έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο Γερ. Γιακουμάτος τα έβαλε με τους εργαζόμενους, επειδή επιμένουν αγωνιστικά στην ανάκληση των απολύσεων. Συγκεκριμένα, είπε ότι στην τριμερή συνάντηση (εργαζόμενοι, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, υπουργείο) η εταιρία δέχτηκε ότι θα γίνει διαβούλευση για τις απολύσεις και μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν δε θα κλείσει καμία μονάδα και δε θα γίνει καμία απόλυση.

Στην εύλογη απαίτηση των εργαζομένων να αποσυρθεί το έγγραφο με το οποίο προαναγγέλλονταν οι 150 απολύσεις, οι εκπρόσωποι της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ απάντησαν αρνητικά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στο συγκεκριμένο έγγραφο με ημερομηνία 19 Γενάρη αναφέρεται ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η εταιρία «θα επηρεάσουν 150 περίπου άτομα» και η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ «έχει προσκαλέσει ήδη τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να προσδιορίσει τους όρους και τις συνθήκες αποχώρησης». Στην ουσία καλούνταν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν με τα ίδια τους τα χέρια τις απολύσεις τους και όπως ήταν φυσικό απέρριψαν την εργοδοτική απαίτηση και απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων.

Η στάση αυτή των εργαζομένων κατά τον υφυπουργό Γερ. Γιακουμάτο ήταν «συνδικαλιστικός τσαμπουκάς, που δεν ωφελεί», ενώ ο «τσαμπουκάς» της εταιρίας που δεν απέσυρε το έγγραφο με τις απολύσεις, φάνηκε... φυσιολογικός για τον υφυπουργό.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την «ανταγωνιστικότητα»

«Λυπάμαι πάρα πολύ για την απάντηση που δώσατε, γιατί όχι μόνο δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά κάνετε πλάτες στην εργοδοσία της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ», τόνισε στην παρέμβασή της η Ελπ. Παντελάκη. Υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση αποδεικνύει ότι είναι μύθος η προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, αφού απολύσεις και λουκέτα βάζουν επιχειρήσεις κερδοφόρες, όπως ο «κολοσσός» ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ. H βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά το έγγραφο της εταιρίας με το οποίο καλούνταν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν τους όρους της απόλυσής τους και ζήτησε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η Ελπ. Παντελάκη κατήγγειλε ότι, την ίδια ώρα που η εταιρία προχωράει σε απολύσεις, προγραμματίζει να προσλάβει άλλα 150 άτομα και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αλλά μιλάει για «συνδικαλιστικό τσαμπουκά». «Είναι τόσο αδιέξοδη η πολιτική σας που όποιος παλεύει να έχει τη δουλιά του και να ζει με αξιοπρέπεια είναι "συνδικαλιστικός τσαμπουκάς". Αυτές οι εταιρίες που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και διώχνουν τον κόσμο από τη δουλιά, δεν είναι τσαμπουκάς των εταιριών, είναι πολιτική επιλογή τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας (2006-02-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-04 00:00:00.0)
Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας (2006-02-03 00:00:00.0)
Πρώτη απάντηση στο «λουκέτο» (2006-01-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις (2006-01-21 00:00:00.0)
Απαντούν με κινητοποιήσεις (2006-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ