Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
«Με εξανάγκασαν να υπογράψω» λέει ο Χρ. Ξηρός

Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού, Γιώργου Γκουντούνα, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν». Ο δικηγόρος, αναφερόμενος στην ακυρότητα της προανακριτικής απολογίας του εντολέα του, τη χαρακτήρισε κατασκευασμένη, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν ο Χρ. Ξηρός χρησιμοποιεί ψευδώνυμα που αναφέρονται σε τετράδια που κατασχέθηκαν το 2002 και αντιστοιχούν στην ενδιάμεση περίοδο της «17Ν», τη στιγμή που το κατηγορητήριο τον παρουσιάζει ως μέλος από το 1983. Σχολίασε δε ότι δεν είχε «χτενιστεί» ακόμα το σενάριο από αυτούς που έγραψαν το κείμενο.

Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του κατέθεσε στοιχεία στο πενταμελές Εφετείο. Σύμφωνα με ένα από αυτά, ενώ στην προανακριτική απολογία η επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο των ΜΑΤ το 1991 έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη αποδίδεται στους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, αυτό δε θα μπορούσε να είχε συμβεί διότι ο τοίχος πίσω από τον οποίο κρύφτηκαν για να ρίξουν με τον μηχανισμό εκτόξευσης τη ρουκέτα έχει ύψος - σύμφωνα με την αυτοψία της Ασφάλειας - 3,5 μέτρα. Σύμφωνα με την προανακριτική απολογία, ο Σάββας Ξηρός ανέβηκε στους ώμους του αδελφού του Χριστόδουλου, προκειμένου να στοχεύσει και να πυροδοτήσει. Ακόμα όμως κι έτσι, αθροίζοντας το ύψος τους αυτό δε φτάνει τα 3,5 μέτρα. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στην προανακριτική απολογία το ύψος του τοίχου αναφέρεται ότι είναι 2,5 μέτρα.

Πρόσθεσε δε ότι ο εντολέας του δε ρωτήθηκε για 50 ενέργειες της «17Ν» και ότι η προανακριτική δεν είναι προϊόν ελεύθερης διήγησης του πελάτη του, αλλά εκβιάστηκε να βάλει την υπογραφή του σε ένα προκατασκευασμένο κείμενο.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Χρ. Ξηρός και εξήγησε πώς «με εξανάγκασαν να υπογράψω την προανακριτική μου απολογία, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενό της». Διάβασε αρκετά αποσπάσματά της, για να δείξει ότι το ύφος της είναι «ξερό υπηρεσιακό ύφος», ενώ είναι γραμμένη με υπηρεσιακή ορολογία και οι περιγραφές της δίνονται με «ξύλινο» υπηρεσιακό λόγο. Μίλησε για τις διαφορές ανάμεσα στη δική του προανακριτική απολογία και αυτές των λεγόμενων μεταμεληθέντων, οι οποίες δεν έχουν «υπηρεσιακό» ύφος. Υποστήριξε ότι όλη η προανακριτική απολογία τού θυμίζει διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη αιτιολογίας των ενεργειών της «17Ν» στην προανακριτική του απολογία, ενώ είπε ότι η παρουσίαση των γεγονότων γίνεται με εισαγγελικό τρόπο.

Είπε, ακόμα, ότι ανακρινόμενος στην «αντιτρομοκρατική», όταν ζήτησε δικηγόρο, ο εισαγγελέας Γ. Διώτης του είπε: «Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις. Εδώ μέσα ο νόμος είμαστε εμείς. Δε θα πετάξουμε την ευκαιρία μας στα σκουπίδια. Δεν ξέρεις πού έμπλεξες κακομοίρη. Μου έλεγαν: Θα στα φορτώσουμε όλα. Θα πούμε ότι εσύ με τα αδέρφια σου τα κάνατε όλα. Την έχετε βάψει. Δε θα ξαναδείς το φως του ήλιου. Συμβαίνουν και ατυχήματα. Στον 12ο όροφο είμαστε, θυμήσου τον Φαναρτζή που αυτοκτόνησε τις προάλλες». Ο Χρ. Ξηρός πρόσθεσε πως: «Εν τω μεταξύ αρχίζει και με καταλαμβάνει ένας αδιόρατος και παράλογος φόβος, συνοδευόμενος από συνεχώς αυξανόμενη σύγχυση. Η μόνη εξήγηση που εκ των υστέρων δίνω είναι ότι είχε αρχίσει η επίδραση ψυχοτρόπων ουσιών που έντεχνα μου χορήγησαν».

Τέλος, η Γιάννα Κούρτοβικ αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον «Ευαγγελισμό», ζητώντας από το δικαστήριο να εξετάσει και πάλι την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ