Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παρκόμετρα και νέα χαράτσια

Το ποσό των 17,850 εκατ. ευρώ δίνει η διοίκηση του Δήμου Αθήνας σε ιδιωτική εταιρία για να βάλει παρκόμετρα στο κέντρο της πόλης. Αντίθετη η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Τα παρκόμετρα ξανάρχονται και οι εργαζόμενοι θα καλούνται να πληρώνουν ακόμη και για τη στάθμευση κάτω από το σπίτι τους.
Τα παρκόμετρα ξανάρχονται και οι εργαζόμενοι θα καλούνται να πληρώνουν ακόμη και για τη στάθμευση κάτω από το σπίτι τους.
Το εξωφρενικό ποσό των 17.850.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι δημότες του Δήμου Αθήνας για την επαναφορά του προγράμματος της ελεγχόμενης στάθμευσης, των γνωστών παρκόμετρων, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρία! Την παραπάνω απόφαση πήρε χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και ανέθεσε το έργο - κατόπιν ανοιχτού τακτικού διεθνούς διαγωνισμού - στον όμιλο εταιριών «PARKMOBILE Group B.V. - UNISYSTEMS A.E.». Η ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει την εφαρμογή και τη λειτουργία του συστήματος. Αντίθετος σε αυτή την απόφαση ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Κατ' αυτό τον τρόπο, ο εργαζόμενος θα καλείται να πληρώνει ακόμη και για να παρκάρει κάτω από το σπίτι του. Η πρώτη φάση του έργου, που αφορά και τη συγκεκριμένη απόφαση, θα εφαρμοστεί στο ιστορικό τρίγωνο, στο Κολωνάκι, στο Ψυρρή, στην Πλάκα και στη Ρηγίλλης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/5/2005), ο αριθμός των θέσεων θα είναι 5.000, από τις οποίες 3.500 για τους μόνιμους κατοίκους και οι υπόλοιπες 1.500 με καταβολή τέλους. Οποιος λοιπόν, θέλει να παρκάρει, θα πρέπει να πληρώνει για την πρώτη και δεύτερη ώρα από 1 ευρώ, ενώ για την τρίτη ώρα 4 ευρώ. Οι δε μόνιμοι κάτοικοι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος στάθμευσης ανά όχημα, ύψους 10 ευρώ.

«Είμαστε συνολικά αντίθετοι στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης», σημείωσε στο «Ρ» ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως τόνισε πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο, και με τέτοια μέτρα δε λύνεται το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. «Μόνο με την ουσιαστική και ολόπλευρη ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μπορεί να λυθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα», επισήμανε. Πάντως, αναφερόμενος στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης είπε ότι θέση της «Συμπαράταξης» είναι ότι «μπορεί να υπάρξει χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω από δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς, χωρίς όμως, καμία καταβολή αντιτίμου».

Η απόφαση, πάντως, της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να προχωρήσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων και της πολιτικής της. Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί ότι δίνει 18 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη για τα παρκο-χαράτσια, όταν την ίδια στιγμή στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών πάνω από 1.100 αιτήσεις γονέων για να πάνε τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς απορρίπτονται. Στις επανειλημμένες προτάσεις της «Συμπαράταξης» για δημιουργία νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, η διοίκηση απαντά ότι «δεν υπάρχουν χρήματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ