Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση!

Κοντεύει να συμπληρωθεί μήνας από το σεισμό στα Κύθηρα, αλλά η περιοχή ακόμα δεν έχει κηρυχτεί σεισμόπληκτη και δεν έχει φθάσει ούτε ένα ευρώ για τη βοήθεια των κατοίκων. Την κυβερνητική ολιγωρία κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Ξανθόπουλος στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικότητες και αόριστες υποσχέσεις.

Ισχυρίστηκε ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ταχύτατα και μέσα σε λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος στα κτίρια. Για τη χορήγηση της βοήθειας είπε ότι εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομίας, ενώ σχετικά με τις καταγγελίες για την ύπαρξη αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης είπε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρακτηριστική της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι η φράση του υφυπουργού ότι η αποκατάσταση ζημιών από ένα σεισμό κρατάει χρόνια...

Με την απάντηση του υφυπουργού μεγαλώνουν οι ανησυχίες των κατοίκων, τόνισε στην παρέμβασή της η Ελπ. Παντελάκη, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση θυμίζει την παροιμία «η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε». Απαντώντας στα περί άμεσης κινητοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών είπε ότι στην περιοχή δεν έχει φτάσει ούτε ένα (!) ευρώ ενώ τα 2.750.000 ευρώ που έχουν εξαγγελθεί ως βοήθεια είναι ψίχουλα. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος από την ύπαρξη αμιάντου στο κατεστραμμένο δίκτυο ύδρευσης, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε κτίρια των Χανίων. Καταλήγοντας η Ελπ. Παντελάκη είπε ότι με βάση το κριτήριο της κυβέρνησης μια περιοχή κηρύσσεται σεισμόπληκτη μόνο εάν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Στο μεταξύ, χτες αρμόδιοι επιστήμονες ενημέρωσαν την Ειδική Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δήλωσαν ότι αν και δεν είναι εφικτή σήμερα η πρόβλεψη των σεισμών, εν τούτοις μπορούν να μειωθούν οι συνέπειές τους με έναν κεντρικό σχεδιασμό. Ζήτησαν να υπάρξουν περισσότερα ινστιτούτα έρευνας για τον έλεγχο της σεισμικής δραστηριότητας και είπαν ότι επιβάλλεται η εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου είπε ότι ναι μεν ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά η αντιμετώπιση και οι συνέπειές του είναι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές. Τα μέτρα, τόνισε, είναι ανεπαρκή, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων και ζήτησε να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ