Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργία τώρα!

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η κλιμάκωση του αγώνα, μετά και τη νέα προκλητική στάση του ΣΕΒ στη χτεσινή τέταρτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να κλιμακώσουν με απεργία την πάλη τους ενάντια στην προκλητικότητα του ΣΕΒ και των κομμάτων του
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να κλιμακώσουν με απεργία την πάλη τους ενάντια στην προκλητικότητα του ΣΕΒ και των κομμάτων του
Εξαγγελία τώρα απεργιακής κινητοποίησης. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων, μπροστά στην προκλητικότητα του ΣΕΒ. Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα των ταξικών δυνάμεων, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Και σ' αυτή τη συνάντηση ο ΣΕΒ συνέχισε την προκλητική του στάση. Μόλις 3,8% ήταν η αύξηση που πρότεινε, που αν υπολογιστεί ότι θα δοθεί σε δύο δόσεις - όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια - η πραγματική αύξηση κινείται γύρω στο 3%, όσο δηλαδή και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και σίγουρα κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Αυτό το εξευτελιστικό ποσοστό, εμφανίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ ως και γενναιοδωρία των βιομηχάνων. Οπως δήλωσε ο Ο. Κυριακόπουλος «ο ΣΕΒ προκειμένου να βοηθήσει (!) πήρε την ευθύνη να εξασφαλίσει την αγοραστική δύναμη της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή τον ελληνικό πληθωρισμό...». Στον ίδιο προκλητικό τόνο ισχυρίστηκε ότι με αυτό το ποσοστό θα υπερκαλυφθεί ο πληθωρισμός και πως πολλοί «δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δουλεύει σε επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες». Με δυο λόγια ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ απαιτεί από τους εργαζόμενους να πούνε και ευχαριστώ στους... έρμους τους βιομήχανους, που ξοδεύονται για να τους δίνουν δουλιά!

Μπροστά σε αυτή την απροκάλυπτη κοροϊδία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να κάνει βήματα «σύγκλισης» προς τις αξιώσεις των βιομηχάνων. Ετσι εγκαταλείποντας ακόμα και αυτό το πενιχρό και μίζερο αίτημα του 8% που είχε θέσει αρχικά και που βρίσκεται έτσι και αλλιώς μακριά και πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων, πρότεινε μεσοσταθμική αύξηση περίπου 5,8%! Δηλαδή, 4% για το πρώτο εξάμηνο και 3,5% από την 1/7/ 2006.

Αντίστοιχα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ πρότειναν διετή σύμβαση με ποσοστό αύξησης 4% ετησίως. Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Δ. Αρμενάκης εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Εμπόρων, μίλησε για θετικό αποτέλεσμα και πως «είμαστε σε πορεία σύγκλισης. Εγινε σημαντικό βήμα...». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, είπε ότι η πρότασή τους «δεν απέχει πολύ από την πρόταση της ΓΣΕΕ».

Και στη χτεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε, ότι η υποχωρητικότητα και το πνεύμα συμβιβασμού που κυριαρχεί στη λογική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αντί να κάμψει, αποχαλινώνει ακόμα περισσότερο τις ορέξεις του ΣΕΒ. Ετσι, μετά την κατάθεση εκατέρωθεν των προτάσεων της κάθε πλευράς, η διαπραγμάτευση διακόπηκε και ορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη Πέμπτη 30 Μάρτη. Την ίδια μέρα θα συγκληθεί και η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ