Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Μετεξέλιξή του σε παγκόσμιο χωροφύλακα

Μπορεί ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράν να μην ήταν στην «ημερήσια διάταξη» της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προχτές στη Σόφια, ήταν όμως «εντός θέματος».

Ακριβώς γιατί η στάση που θα κρατήσουν οι κυβερνήσεις των 26 κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής από τη φύση της Συμμαχίας αποτελεί έμπρακτη έγκριση των νέων αμερικανικών σχεδίων για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα της νέας τάξης, που αυτό ακριβώς ήταν το θέμα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ στη Σόφια. (Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας το Νοέμβρη).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γαπ ντε Χοπ Σέφερ, δεν κρύβει ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ ως τη σιδερένια φτέρνα για να επιβάλει τη θέλησή της σε κάθε σημείο του πλανήτη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Παρά το γεγονός ότι η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ είναι «αυτοδύναμη», το ΝΑΤΟ προσφέρει μια ευρύτερη «νομιμοποίηση» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Από την άλλη, όμως, θέλουν να καταστήσουν το ΝΑΤΟ πιο ευέλικτη και αξιόμαχη πολεμική μηχανή, που να μπορεί να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε λίγα 24ωρα. Αυτή τη στρατηγική επιδίωξη υπηρετούν οι νέες ιδέες που προωθούν προς επικύρωση από τα όργανα του ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα. Ποιες είναι αυτές;

- Πρώτα απ' όλα επιδιώκεται η γεωγραφική διεύρυνση των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ μέσω της σύναψης «στρατηγικών συμμαχιών» με κράτη - μέλη που είναι - και το έχουν αποδείξει (βλέπε Αφγανιστάν, Ιράκ) - πρόθυμα να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα, προτείνεται σε πρώτη φάση η στρατηγική συνεργασία του ΝΑΤΟ με κράτη όπως η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, αλλά και δήθεν «ουδέτερα» ευρωπαϊκά κράτη όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Σε δεύτερη φάση η συνεργασία αυτή σχεδιάζεται να επεκταθεί και στη Λατινική Αμερική και ήδη υπάρχουν σκέψεις να συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, τη Βραζιλία και την Κολομβία. Η συνεργασία αυτή με την πάροδο των χρόνων θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά και εκτός απροόπτου θα καταλήξει στην ένταξη των «μακρινών» αυτών κρατών στο ΝΑΤΟ, στα πρότυπα της ένταξης των κρατών - μελών της Κεντρικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι στην επόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σειρά έχουν χώρες των Βαλκανίων (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), ενώ προωθείται και η συνεργασία με Ουκρανία και Γεωργία.

- Παράλληλα όμως επιχειρείται να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ο τρόπος λήψης των αποφάσεων. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να ξεχάσει το «κακό» προηγούμενο με το Ιράκ, όπου η διαφωνία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - καθαρά για λόγους διαφωνίας στη μοιρασιά της λείας του πολέμου - δεν επέτρεψε να αναλάβει το ΝΑΤΟ τη στρατιωτική επέμβαση. Για την παράκαμψη, λοιπόν, των διαφωνούντων, προτείνεται να καταργηθεί η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων και το δικαίωμα του βέτο, ώστε να μπορεί το ΝΑΤΟ να μετατρέπεται εύκολα σε «συμμαχία των προθύμων». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» αντιδρούν στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων, ακριβώς γιατί θέλουν κάθε φορά να παζαρεύουν, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού σε κάθε περιοχή του πλανήτη.

...Και φύλακας των πετρελαίων

- Την ίδια στιγμή, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ «εφευρίσκουν» διαρκώς νέες - κοινές - αποστολές για το ΝΑΤΟ. Μετά τους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Αφγανιστάν στο όνομα της τρομοκρατίας, ενώ στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το ΝΑΤΟ έκανε αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα. Τώρα ετοιμάζονται να επέμβουν στο Νταρφούρ του Σουδάν (είναι γνωστό ότι υπάρχει πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου, χαλκού και άλλων ορυκτών υπέδαφος στην περιοχή) και πάλι με πρόσχημα «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς και να δημιουργήσουν ΝΑΤΟικό «Κέντρο Εκπαίδευσης» στη Μέση Ανατολή για υποστήριξη σε κατοχικά ή φιλικά καθεστώτα της περιοχής. Παράλληλα, θέλουν να ενισχύσουν σημαντικά τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ ως φύλακα των στρατηγικής σημασίας κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους στη Μέση Ανατολή, την Κασπία και τον Καύκασο. Η «ενεργειακή ασφάλεια» συμπεριλαμβάνεται στις νέες αποστολές που θέλουν να αναθέσουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αμερικανικών πρώτα και κύρια πολυεθνικών...

Η ιδέα να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ ο ρόλος του παγκόσμιου χωροφύλακα της νέας τάξης δεν είναι καινούρια. Πριν από επτά χρόνια, το 1999, στην Ουάσιγκτον, σε μια πανηγυρική σύνοδο των ηγετών των κρατών - μελών, με οικοδεσπότη τον Μπιλ Κλίντον, δόθηκε το πράσινο φως για το νέο ρόλο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ακριβώς τη στιγμή που δεν είχε κανένα λόγο ύπαρξης, αφού δεν υπήρχε στον ορίζοντα καμία «απειλή» ή «εχθρός» που να τη δικαιολογεί. Οι πόλεμοι της νέας τάξης όμως επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι ο ιμπεριαλισμός έχει εξαπολύσει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά των λαών, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να τους κρατήσει καθυποταγμένους και αλυσοδεμένους. Στο πλαίσιο αυτό η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης της σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο αγώνας για τη συντριβή της και την ανατροπή του ιμπεριαλισμού είναι υπόθεση όλων των λαών.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ