Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει στο νοσοκομείο ο σπουδαστής - μέλος της ΚΝΕ

Με εγκαύματα από τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις καταστολής την περασμένη βδομάδα στο Λαγονήσι

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εγκαύματα 2ου βαθμού εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο σπουδαστής Νίκος Διακογεωργίου, μέλος της ΚΝΕ, που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση με χημικά που δέχτηκε μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής την περασμένη Τρίτη, στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι. Σήμερα αναμένεται η έγγραφη ιατρική γνωμάτευση των γιατρών που παρακολουθούν τον σπουδαστή.

Η αγριότητα των εντεταλμένων από την κυβέρνηση δυνάμεων καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος συνοδεύεται από τη χρήση επικίνδυνων για την υγεία, ακόμα και τη ζωή των διαδηλωτών, χημικών ουσιών. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 6 Δεκέμβρη 2003, τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι κατασταλτικές δυνάμεις, εκτός από εγκαύματα, μπορούν να προκαλέσουν - μεταξύ άλλων - πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις, καρκινογενέσεις και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο τότε αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, είχε περιγράψει τα άμεσα αποτελέσματα της χρήσης των δακρυγόνων και των ουσιών που περιέχουν. Δακρύρροια, τρέξιμο της μύτης, ερεθισμούς στο δέρμα και δύσπνοια. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, όπως χρήση της «φυσούνας» σε κλειστούς χώρους ή στενούς δρόμους, προκαλείται σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Εκεί, επιβάλλεται η μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο για άμεση χορήγηση οξυγόνου. Ισχυρός είναι ο κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος, χημικής πνευμονίας και σε τελικό στάδιο ο θάνατος (σε περιπτώσεις παραμονής σε χώρο που υπάρχει η ουσία αυτή από 5 έως και 15 λεπτά).

Παράλληλα, είχε συμπληρώσει πως έχουν παρατηρηθεί πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις ακόμα και καρκινογενέσεις, όπως έχει προκύψει μετά από μελέτες σε πειραματόζωα. Αν, μάλιστα, καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα, διασπάται στον οργανισμό και παράγει μία ένωση κυανίου. Τέλος, παρατηρήθηκαν συμπτώματα εγκαύματος του κερατοειδούς με μεγάλη πιθανότητα τύφλωσης, όταν έρθει σε άμεση επαφή με τα μάτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ