Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελετά την τακτική της έναντι της Κύπρου

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα

Προσπάθειες να διασκεδάσει τις ανησυχητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, εν αναμονή της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 10 Ιούλη.

Χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - η οποία συζήτησε θέματα εξωτερικής πολιτικής - η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θέλησε να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας, ωστόσο πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία πρωθυπουργού και Κύπριου Προέδρου, καθώς και των δύο ΥΠΕΞ, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα...

Η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δε συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το Κυπριακό, σημείωσε, συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθύμισε δε, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε από τη Λευκωσία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρ. Πασιαρδής, ο οποίος σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό δε συνδέονται και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα συζητηθούν όλα τα θέματα για τον καλύτερο και συνεχή συντονισμό των δύο κυβερνήσεων.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ότι η άποψη των ΗΠΑ είναι γνωστή, ωστόσο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, συνεχίζοντας τη δύσκολη προσπάθεια αναζήτησης διαφορών με την κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική μέσα από γενικότητες, ακριτομυθίες και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Είναι όμως, προφανής η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής. Κι όλα αυτά, όταν η διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται απαιτούν διορατικότητα, ρεαλισμό, σαφήνεια, ενεργό διπλωματία και αποφασιστικότητα».

Ο Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι «η ασάφεια, η σύγχυση και η ακινησία ανοίγουν το δρόμο για εκπτώσεις και υποχωρήσεις» και υποστήριξε ότι πρέπει να αποσταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο «η επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Οπως ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την Τουρκία είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών και στο πλαίσιο αυτό η αναγνώριση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα γρανάζια του ιμπεριαλισμού (2009-12-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εδαφικού (2009-06-17 00:00:00.0)
Τώρα θυμήθηκε... τα «όχι» (2006-11-03 00:00:00.0)
Πιέσεις στη Θράκη (2006-10-03 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» (2005-01-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των συζητήσεων Σημίτη - Μπους (2001-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ