Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανακάλυψαν ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

Εφαρμόστηκε ήδη το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της ΝΔ, λέει ο υπουργός Εσωτερικών

Οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης «είδε» η Κυβερνητική Επιτροπή για το διάστημα της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις ενόψει των εκλογών. Η Επιτροπή συνεδρίασε χτες και ασχολήθηκε με την πολιτική που ασκήθηκε στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την προετοιμασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Προφανώς, η «ενίσχυση» που ανακάλυψαν οι κυβερνώντες προκύπτει από μια σειρά μέτρων που αναγκάζουν τον δημότη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρυσοπληρώνει τις υπηρεσίες που δικαιούται - και όχι να πληρώνονται από το κράτος - αφού η μεν Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχορηγείται μόλις με το 3,6% του κρατικού προϋπολογισμού και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) με μόλις το 0,4 τοις χιλίοις. Πρόκειται, δηλαδή, για την ίδια ...«ενίσχυση» που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, η κυβέρνηση «έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της σε ό,τι αφορά την ΤΑ», ενώ υπολείπεται ο νέος Κώδικας ΝΑ. Στο κυβερνητικό «έργο» διακρίνουμε: Τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με βάση τον οποίο οι δήμοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, συστήνοντας ακόμα και ανώνυμες εταιρείες για μια σειρά έργων και υπηρεσιών. Τον «Θησέα» - πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων - τον οποίο αιμοδοτούν κατά 63% οι δήμοι με δικά τους χρήματα. Τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που παραδίδουν βορά στο κεφάλαιο έργα, υπηρεσίες και δημοτική περιουσία.

Σχετικά με την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει εκλογών, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εκδοθεί σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκύκλιοι, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τη διενέργεια των νομαρχιακών εκλογών. Μέχρι τις 15 του Αυγούστου υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι από τις μεθεπόμενες τοπικές εκλογές θα ψηφίζουν και οι επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες τρίτων χωρών. Ωστόσο, έχει μια σημασία να υπογραμμίσουμε ότι για να λάβει κάποιος μετανάστης αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να έχει κλείσει 5 χρόνια διαμονής στη χώρα και να περάσει από επιτροπή που θα εξετάσει τις ...γνώσεις του στην ελληνική ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα, το ήθος και την προσωπικότητά του.

Θυμίζουμε ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψηφίζουν από αυτές τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ