Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Οι αυτοαπασχολούμενοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους

Σε σύσκεψη με επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρούς εμπόρους μίλησε, προχτές, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Αποψη από τη σύσκεψη με τους ΕΒΕ
Αποψη από τη σύσκεψη με τους ΕΒΕ
«Η πολιτική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που καθοδηγείται από την ΕΕ και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων στη συρρίκνωση και τον αφανισμό. Είναι ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές οι αυτοαπασχολούμενοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στη σύσκεψη με ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στο εκλογικό κέντρο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γ. Μαυρίκος, στην ομιλία του, υπογράμμισε πως «η ακρίβεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η αύξηση της φορολογίας διαμορφώνουν και για τους μικρούς ΕΒΕ μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Στη συνέχεια, μάλιστα, περιέγραψε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί: «Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σταθερά οι πτωχεύσεις, τα κλεισίματα, η υπερχρέωση στις τράπεζες, οι απλήρωτες επιταγές και τα γραμμάτια. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, υπηρέτησαν με συνέπεια την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και πήραν μια σειρά από μέτρα σε βάρος των μικρών ΕΒΕ. Αύξησαν υπέρογκα τη δημοτική φορολογία στα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες και τώρα ζητάνε φορολόγηση και από τους νομάρχες. Στήριξαν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των πολυκαταστημάτων».

Παράλληλα, επισήμανε πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «άλλαξαν τις χρήσεις γης με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκουν την εκδίωξη της βιοτεχνίας και συγχρόνως κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες των βιομηχάνων. Συμφώνησαν και ψήφισαν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, Πρόνοιας, την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Τέλος, τόνισε ότι «η ΝΑΣ απέναντι σε αυτή την κατάσταση παλεύει και διεκδικεί:

  • Να μειωθούν δραστικά οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη για τις μικρές επιχειρήσεις
  • Να μη φορολογούνται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα αλλά με βάση τα κέρδη με προοδευτική κλίμακα προς τα πάνω
  • Η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνεται από το κράτος, να δοθούν τα χρωστούμενα, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο
  • Η χωροθέτηση να διευκολύνει τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων. Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων και βιοτεχνικών και εμπορικών τετραγώνων με ευνοϊκούς όρους».

Πριν την παρέμβαση του Γιώργου Μαυρίκου στη σύσκεψη μίλησε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι ΕΒΕ χρειάζεται να πάνε σε αυτές τις εκλογές «με επίγνωση της κοινωνικής τους θέσης, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο κοινωνικός τους αντίπαλος είναι το μεγάλο κεφάλαιο και φυσικοί σύμμαχοί τους η εργατική τάξη όπως και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, με τους οποίους ανέπτυξαν πολλούς και μεγάλους αγώνες».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε παράδειγμα εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, «ενέκριναν και διευκόλυναν την εγκατάσταση μεγάλων πολυκαταστημάτων, αλλάζοντας τη χρήση γης ή καλύπτοντας διάφορες παρανομίες σχετικά με τις άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, από την Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο οποίος σε μια μικρή παρέμβαση σημείωσε ότι χρειάζεται και οι ΕΒΕ «να οργανώσουν την αντίστασή τους στην επίθεση που δέχονται». Η απάντηση, συνέχισε, χρειάζεται να δοθεί στους «καθημερινούς αγώνες που πρέπει να μαζικοποιηθούν αλλά και στην κάλπη με την πολιτική πράξη της ψήφου».

Μετά τις παρεμβάσεις ακολούθησε συζήτηση όπου τέθηκαν ζητήματα για τα προβλήματα των ΕΒΕ αλλά και θέματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών η ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών βιοπαλαιστών. Επισημάνθηκε, μάλιστα, πως όσοι φέρνουν αντιμέτωπους τους Ελληνες και τους ξένους βιοπαλαιστές θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να ενισχύσουν το κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικήσεις «ζωής» κόντρα στα μονοπώλια (2009-11-01 00:00:00.0)
«Θα αντιπαλέψουμε αγωνιστικά την "απελευθέρωση"» (2005-01-12 00:00:00.0)
Πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο (2004-01-03 00:00:00.0)
Απειλούνται με αφανισμό (2003-05-29 00:00:00.0)
Υψώνουν φωνή αντίστασης (2003-03-16 00:00:00.0)
Υψώνουν φωνή αντίστασης (2003-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ