Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Το τελευταίο διάστημα οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ με «σημαία τους» τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, αντί να διεκδικούν ενιαίο δημόσιο και αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, όλο και περισσότερο κάνουν λόγο για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Υγεία, με «ρηξικέλευθες» προτάσεις, όπως τη μετατροπή των Δημοτικών Ιατρείων σε Κέντρα Υγείας κ.ά. Προτάσεις και πολιτικές που επιδιώκουν και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υποβάθμιση, την παραπέρα εμπορευματοποίηση και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων Υγείας στους δήμους και τις νομαρχίες συνεπάγεται τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη μετακύληση του κόστους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους εργαζόμενους μέσω της τοπικής φορολογίας, την ταχύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, αφού πλέον αναπτύσσονται ραγδαία οι σχέσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και απο τα ασφαλιστικά ταμεία, και την προώθηση ενός υποτιθέμενου εθελοντισμού, για παροχή στους εξαθλιωμένους ενός κάκιστου επιπέδου υπηρεσιών, ίσα για να μην πεθάνουν. Σε δήμους, στη διοίκηση των οποίων βρίσκεται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, με πρόσχημα το «μπάλωμα» των κενών του δημόσιου συστήματος υγείας, έχει ενισχυθεί η λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων, τα οποία παρέχουν - με χρήματα των εργαζομένων - υποβαθμισμένες υπηρεσίες με την αξιοποίηση εθελοντών, υποαπασχολούμενων ή χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων.

Πάνω από 40 δήμοι στην Αττική έχουν συγκροτήσει το «Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ» και εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας κάνουν λόγο για «ημιδημόσια» Κέντρα Υγείας, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως δήμοι - μεσίτες που στέλνουν πελατεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παρχής υπηρεσιών Υγείας. Επιπλέον, τα λεγόμενα προγράμματα που έχουν υιοθετήσει μια σειρά δήμοι, όπως αυτό της «Βοήθειας στο Σπίτι», στηρίζονται σε χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης, με προοπτική να λειτουργήσουν με πλήρη ανταποδοτικότητα ή στηριζόμενα στον «εθελοντισμό».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι αγωνιστικοί δημοτικοί συνδυασμοί έχουν επισημάνει και υπογραμμίζουν διαρκώς στους εργαζομένους ότι όλες αυτές οι υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που παρέχουν οι δήμοι, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια συστηματική, ολοκληρωμένη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός. Δεν μπορούν να λύσουν το οξυμένο πρόβλημα. Με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τον οποίο συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, η εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας θα προωθηθεί ακόμα περισσότερο μέσω της Αυτοδιοίκησης. Εχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, που θα βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ