Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Αναδρομική ασφάλιση στο ΙΚΑ

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Λ. Κανέλλη για τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας

Τα ασφαλιστικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο πανελλαδικής σύσκεψης των αποκλειστικών νοσοκόμων, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα
Τα ασφαλιστικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο πανελλαδικής σύσκεψης των αποκλειστικών νοσοκόμων, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα
Την αναδρομική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ των αποκλειστικών νοσοκόμων για το χρονικό διάστημα 1991 - 1996 ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Με το άρθρο 14 του Ν. 1976/91, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρυθμίστηκε η υπαγωγή των αποκλειστικών νοσοκόμων που έχουν άδεια εργασίας - υγείας στην ασφάλιση του ΙΚΑ, ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Ομως η διάταξη του νόμου αυτού δεν τέθηκε σε ισχύ έως και τον Ιούνη του 1996 οπότε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική εκτελεστική απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ. Ως εκ τούτου, το χρονικό διάστημα από την έκδοση του Ν. 1976/91 έως και την έκδοση και δημοσιοποίηση της υπ' αριθμ. 71/95 απόφασης καθώς και των 60/95 και 75/96 εγκυκλίων του ΙΚΑ δεν έγινε δυνατή η εφαρμογή του νόμου και επομένως και η ασφάλιση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων στο ΙΚΑ. Αντίθετα, απασχολούνται στα νοσοκομειακά ιδρύματα ως αποκλειστικές νοσοκόμες, δίχως να εισπράττουν αλλά και να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχου μηχανισμού ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι τρεις ασφαλιστικοί συνεταιρισμοί που είχαν στηθεί από τρία "σωματεία αποκλειστικών νοσοκόμων" τα οποία λειτουργούσαν ως παράνομα γραφεία ευρέσεως εργασίας, ασφάλιζαν μόνο μέλη των γραφείων αυτών, μόνο στην Αθήνα και μόνο έως το 1993 οπότε και διαλύθηκαν. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο του ΙΚΑ 60/95 είχαν ασφαλίσει μόνο 130 μέλη αυτών των γραφείων. Απέκλειαν δε μέσω αυτών την ασφάλιση των εργαζόμενων αποκλειστικών νοσοκόμων που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένες στους "πίνακες" των νοσοκομειακών ιδρυμάτων όπως όριζε η ΚΥΑ 12200/85. Σύμφωνα με αυτήν τα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι υποχρεωμένα να καταρτίζουν "πίνακα" αποκλειστικών νοσοκόμων από ατομικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων που έχουν άδεια εργασίας - υγείας και μόνον απ' αυτόν να καλούν αποκλειστικές, αποκλείοντας τους διαμεσολαβητές. Τα νοσοκομεία δηλώνουν ότι δε διαθέτουν αρχεία εκείνης της χρονικής περιόδου και γενικώς δε διαθέτουν αρχεία για τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Πράγμα προκλητικά απαράδεκτο, γιατί οι αποκλειστικές νοσοκόμες είναι παράγοντας της νοσηλείας των ασθενών, έχουν συγκεκριμένη σχέση με το νοσοκομείο και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από πλευράς των νοσοκομείων επιβεβαιώνεται η παρουσία τους συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένους ασθενείς, υπογράφοντας σε βιβλία δημόσια έγγραφα, ανάλογα με αυτά των εργαζομένων σε αυτά. Ομως έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ευθύνη οι συγκεκριμένες εργαζόμενες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι «αίτημα των αποκλειστικών νοσοκόμων είναι να τους δοθεί το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ για το χρονικό διάστημα 1991 - 1996. Χρονικό διάστημα που προκύπτει ασφαλιστικό κενό για το οποίο δεν είναι υπεύθυνες οι ίδιες. Οταν μάλιστα με την έναρξη της ασφάλισης του ΙΚΑ υποχρέωσε όλες τις αποκλειστικές νοσοκόμες που επιθυμούσαν να εργαστούν να πληρώσουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή ασφάλισε και άτομα που τότε ήταν και άνω των 60 ετών ενώ ήταν βέβαιο ότι δε θα μπορούσαν να πάρουν ποτέ σύνταξη. Αλλά και οι μικρότερες ηλικίες δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα για να πάρουν έστω και την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ αν και έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και έχουν απασχοληθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία».

Μετά από αυτά οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των αποκλειστικών νοσοκόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόνοια με 161 ευρώ το μήνα! (2004-01-23 00:00:00.0)
Διασπαστικό σωματείο στήνει η ΠΑΣΚΕ (2003-07-01 00:00:00.0)
Στις ατέλειωτες ώρες της νύχτας (2000-08-06 00:00:00.0)
Δύσκολα νυχτέρια με χαμηλές αμοιβές (2000-06-13 00:00:00.0)
Αγωνία των νεφροπαθών (1998-05-22 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ (1996-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ