Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Eντάθηκαν οι διακοπές

Με ακόμα πιο συχνές και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, υπέστησαν χθες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τον καλοκαιρινό καύσωνα. Παρά τις «καθησυχαστικού» τύπου δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και του διοικητή της ΔΕΗ Δ. Παπούλια, οι διακοπές ρεύματος χθες στο Λεκανοπέδιο ήταν σαφώς περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, η διακοπή ρεύματος έφτασε και τις 2,5 ώρες. Η εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών συστημάτων, λόγω του καύσωνα, είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί νέο «ρεκόρ» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έφτασε τα 8.600 Μεγαβάτ, όταν μια φυσιολογική περίοδο η μέση κατανάλωση είναι 6.500 - 7.000 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΔΕΗ Δ. Παπούλια, η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, προχώρησε σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες του Βορρά, ώστε οποιαδήποτε στιγμή να διοχετευτούν στη χώρα μας άλλα 500 MW. Αυτού του μεγέθους πρωτοφανής κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχε προβλεφτεί από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν οι διοικούντες την επιχείρηση, να «είμαστε προ της κρίσης, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η κατανάλωση ρεύματος».

Χθες ο διοικητής της ΔΕΗ, αναφερόμενος στα πολλά περιστατικά διακοπής ρεύματος ειδικά στην Αττική, επιχείρησε να μειώσει την έκταση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα είναι μεμονωμένα και τοπικά και οφείλονται στην εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών». Επίσης σημείωσε ότι η αιτία για τις διακοπές είναι «η πτώση ασφαλειών και το "σκάσιμο" κάποιων καλωδίων από τη ζέστη». Για την αποκατάσταση των ζημιών, έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι τεχνικοί της ΔΕΗ και σε μόνιμη βάση στους δρόμους της Αττικής βρίσκονται 350 εργαζόμενοι, αποκαθιστώντας βλάβες. Από χθες το πρωί, οι περιοχές που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν το Ψυχικό, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, η Φιλοθέη, το Χαλάνδρι η Ν. Ιωνία το Ν. Ηράκλειο και η Κηφισιά.

Οι διακοπές που παρατηρούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί, βέβαια, να αποδίδονται μόνο στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα οφείλονται στη γενικότερη πολιτική ανάπτυξης της επιχείρησης, που δε στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού, αλλά στηρίζεται στη λογική κάποιων τεχνοκρατών που επιδιώκουν τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας. Συνεπώς, η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό για την πολιτική που ακολουθεί, αφού μειώνει τις απαραίτητες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα, όταν εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, η χώρα να μένει απροστάτευτη. Και αυτό, παρά τον πραγματικό ηρωισμό που επιδείχνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για να ανταποκριθούν στις υπέρμετρα αυξημένες ανάγκες τέτοιων περιόδων, που φτάνουν στο σημείο αρκετοί εργαζόμενοι να το πληρώνουν και με την ίδια τους της ζωή.

Η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η καθιέρωση ιδιωτικοοιοκονομικών κριτηρίων και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας, η συνεχιζόμενη εκχώρηση ολόκληρων δραστηριοτήτων, οι εργολαβίες μαζί με την προοπτική μείωσης των εργαζομένων κατά 10.000 και ο οικονομικότερος επαναπρογραμματισμός των επενδυτικών δαπανών, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, δεν μπορεί παρά μόνο να εντείνει τέτοια φαινόμενα στο άμεσο μέλλον.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν την ταυτόχρονη χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ