Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟΝ ΝΤΕΪΒΙΣ
Μυρμηγκοϊστορίες

Μάλλον μαζεύτηκαν τα παιδάκια από τις εξοχές, έτσι δεν είναι; Πριν, λοιπόν, τα τσιμπήσει η τσιμπίδα του μακρού και κουραστικού χειμώνα (σχολείο, αγγλικά, φροντιστήρια, γυμναστήρια, χορός, ουφ(!), κουράστηκα να τα απαριθμώ...), και αν βέβαια αγαπάνε τα «κινούμενα σχέδια», μπορούνε, χωρίς μεγάλες προφυλάξεις, να δούνε τις «Μυρμηγκοϊστορίες». Να κάνουν ένα ακόμα διάλειμμα!

Οι «Μυρμηγκοϊστορίες» διαθέτουν καλά σκίτσα, όμορφα χρώματα, ωραίες και γνωστές φωνές, διασκεδάζουν και, ως ένα σημείο, διδάσκουν. Ο μικρός θεατής μπορεί να ακούσει και να μάθει πολλά γι' αυτά τα μικρά πλασματάκια που, άλλοτε σκόπιμα και άλλοτε τυχαία, τα λιώνουμε με τις πατούσες μας.

Πολλοί θα εκπλαγείτε με τις δυνάμεις, τη θέληση, την υπομονή και την επιμονή, που κρύβουν αυτά τα μικρά και επίμονα διαολάκια. Θα εκπλαγείτε, ακόμα, με την ομαδικότητα, που τα διακρίνει. Θα εκπλαγείτε, επίσης, μαθαίνοντας, ότι η παρουσία των μυρμηγκιών στη γη ξεπερνάει τα 100 εκατ. χρόνια! Οτι τα μυρμήγκια μπορούν και σηκώνουν βάρος 20 φορές μεγαλύτερο από το βάρος που αυτά ζυγίζουν! Που σημαίνει, ότι ένα αγόρι 10 χρόνων, που ζυγίζει, ας πούμε, 31 κιλά, θα έπρεπε να μπορεί να σηκώσει 653 κιλά! Μπορεί; Μην προσπαθήσει κανένα παιδί να δοκιμάσει, ε!

Θα εκπλαγείτε, ακόμα, όταν μάθετε πως στη γη κυκλοφορούν περισσότερα από 35.000 είδη μυρμηγκιών! Οτι, τα κακόμοιρα, ζούνε μόνον 40-60 ημέρες, αν βέβαια κάποιος από εμάς δε συντομεύσει ακόμα περισσότερο τη ζωή τους! Οτι τα μυρμήγκια κοιμούνται 7 περίπου ώρες την ημέρα. Οτι μια αποικία μυρμηγκιών αποτελείται από εκατοντάδες έως χιλιάδες εκατομμύρια μέλη. Οτι οι κεραίες των μυρμηγκιών δεν είναι μόνον για να πιάνουν τα... σήματα, αλλά και για να μυρίζουν κιόλας.

Ομως, απευθύνομαι στα παιδιά, μην περιμένουν να τα μάθουν όλα μόνον από μένα και από την ταινία. Φιλικά τα συμβουλεύω να ανοίξουν κάποια εγκυκλοπαίδεια. Εκεί, σίγουρα, θα πάρουν εγκυρότερες πληροφορίες. Στην ταινία περισσότερο θα γελάσουν!

Ακούγονται οι φωνές: Τζούλια Ρόμπερτς, Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Πολ Τζιαμάτι, Ρεγκίνα Κινγκ, Μπρους Κάμπελ, Λίλι Τόμλιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ