Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ - ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Τίμησαν τους νεκρούς του «Μπλόκου»

«Και η πλατεία γέμισε φωνές, πανό, τραγούδια... και κόκκινα λουλούδια», ακουγόταν το τραγούδι από τα μεγάφωνα, καθώς γέμιζε η πλατεΐτσα των Παλαιών Σφαγείων στα Ανω Πετράλωνα με ασπρομάλληδες και νεότερους αγωνιστές, που κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι κατέφταναν στον ιερό αυτό τόπο για να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του «ματωμένου Αυγούστου του '44». Ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς από τις μάχες και τις εκτελέσεις του Αυγούστου του '44 στην Καλλιθέα, στον Ταύρο, στη Ν. Σμύρνη, στην Κοκκινιά και το Βύρωνα και οι 13 νεκροί από τα Ανω Πετράλωνα, που έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά και ανεξαρτησία.

62 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα γεγονότα της 28ης Αυγούστου 1944, από το μπλόκο της Καλλιθέας και το κάψιμο της ανυπότακτης αντιστασιακής συνοικίας των Παλαιών Σφαγείων. Αυτή την επέτειο τίμησαν, προχτές Δευτέρα, το απόγευμα, αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικοί φορείς των Πετραλώνων, της Ν. Σμύρνης, του Θησείου και του Ταύρου. Δίπλα στο ηρώο των 13 νεκρών, το οποίο είχε γεμίσει λουλούδια, ακούστηκε το χρονικό του ματωμένου Αυγούστου, ποιήματα και τραγούδια του αγώνα.

«28 Αυγούστου 1944, ημέρα Δευτέρα, και πριν ακόμα χαράξει φασιστικές ορδές Γερμανών κατακτητών μαζί με δοσίλογους και ταγματασφαλίτες κύκλωσαν την Καλλιθέα και καλούσαν τους άντρες από 15 - 65 χρονών να συγκεντρωθούν στο γήπεδο της Καλλιθέας. Εκεί οι μασκοφόροι άρχισαν το απαίσιο έργο τους (...) Οι ξένοι και ντόπιοι δολοφόνοι δε χόρτασαν με το αίμα που έχυσαν, επιδόθηκαν στο πλιάτσικο. Με φορτηγά πήραν ό,τι πολύτιμο βρήκαν από τα νοικοκυριά και παρέδωσαν τη συνοικία των Παλαιών Σφαγείων στις φλόγες», διηγήθηκε τα γεγονότα ο Τάκης Ψωμιάδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Πετραλώνων - Θησείου της ΠΕΑΕΑ.

Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, η φωνή της ΕΑΜικής Αντίστασης, με το θρυλικό χωνί ακουγόταν, από τη ράχη της Δεξαμενής, εμψυχώνοντας το λαό πως η ώρα της λευτεριάς πλησίαζε...

Στην εκδήλωση, που συνεχίστηκε με ποιήματα του Αγγελου Σικελιανού και του Βασίλη Ρώτα και έκλεισε με το «Επέσατε θύματα...» και τον Εθνικό Υμνο, παρευρέθησαν ο Στέλιος Λάμπρου εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Ν. Σμύρνης και Ταύρου της ΠΕΑΕΑ, των ΚΟ Πετραλώνων και Θησείου του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Σμύρνης και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανω Πετραλώνων «Ο Περικλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ