Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
Νέα πυρκαγιά στη Μάνδρα

Ολοκληρωτική καταστροφή έξι τουλάχιστον σπιτιών. Για εμπρησμό μιλούν κάτοικοι στη Χαλκιδική. Πάνω από 1.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης κάηκαν στο Γύθειο

Στάχτη έγιναν σπίτια στη Μάνδρα

ICON

Στάχτη έγιναν σπίτια στη Μάνδρα
Μετά τις φωτιές σε Χαλκιδική και Μάνη, την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας, η οποία τροφοδοτείται από την εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έζησε και η Αττική με την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην περιοχή της Μάνδρας. Η φωτιά, υποβοηθούμενη και από τις καιρικές συνθήκες, ξέσπασε συγκεκριμένα στη θέση Φίχθι στην περιοχή Καραούλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο πριν δύο μέρες είχε ξεσπάσει πάλι πυρκαγιά, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε αποτρέψει την επέκτασή της. Αυτό το περιστατικό έχει βάλει σε προβληματισμό τους αξιωματικούς του Σώματος, που πλέον μιλούν καθαρά για εμπρησμό.

Από τη χτεσινή πυρκαγιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση στις 2.55 το μεσημέρι, ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν τουλάχιστον έξι σπίτια, ενώ απειλήθηκαν και άλλα, τα οποία ήταν διασκορπισμένα στο δάσος. Οι 60 πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, τα δύο πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα (τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα), κατάφεραν να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο δύο ώρες αργότερα και υπό έλεγχο αργά το βράδυ. Στην περιοχή έπνεαν κατά περιόδους ισχυροί άνεμοι, που δυσκόλεψαν το έργο των επίγειων δυνάμεων, καθώς άλλαζαν την πορεία της φωτιάς.

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί αργά το απόγευμα, η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το απόγευμα στην περιοχή Ανω Τόμπρα Γυθείου. Πάνω από 1.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έγιναν στάχτη μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, που απείλησε, κατά την εξέλιξή της, τρία χωριά. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να την κατασβήσουν πλήρως, αφού σε ορισμένα σημεία αναζωπυρώνεται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ενδείξεις εμπρησμού

Στο μεταξύ έσβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οι φωτιές στη Σιθωνία και στην περιοχή του Αγίου Ορους στη Χαλκιδική, από τις οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτεφρώθηκαν περίπου 60 στρέμματα πευκοδάσους. Η φωτιά στο Κασσανδρινό έσβησε νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τρίτης. Σε επιφυλακή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Θυμίζουμε ότι οι φωτιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, το απόγευμα της Τρίτης, και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, ενισχύοντας τις υποψίες για σχεδιασμένη δράση εμπρηστών. Περίεργο μάλιστα χαρακτήρισε το γεγονός της ταυτόχρονης εκδήλωσης των τριών πυρκαγιών και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Κεντρική Μακεδονία, Κ. Κοκολάκης. «Είναι περίεργο ότι και οι τρεις φωτιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για εμπρησμούς..

Στο μεταξύ, λόγω των μέτριων έως πολύ ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων που επικρατούσαν στο Νομό Θεσσαλονίκης, και προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη επιχείρηση εμπρησμού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία πεzζών και οχημάτων στο περιαστικό Δάσος του Κέδρινου Λόφου από τις 10 χτες το βράδυ μέχρι τις 6.30 σήμερα το απόγευμα.

Τέλος, σε επιφυλακή έχει ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ευβοίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Χανίων και Κυθήρων καθώς και στα νησιά του Ιονίου και τις Σποράδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα σήμερα το βράδυ αναμένεται να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ