Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ των «ευρωπαϊκών» επεμβάσεων

Υπέρ της ενίσχυσης του «σταθεροποιητικού» ρόλου της ΕΕ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο τάχθηκε ο Κ. Παπούλιας, αξιώνοντας για το σκοπό αυτό να προχωρήσει η ενιαία εξωτερική και «αμυντική» πολιτική της.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Κέλερ, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη «η ΕΕ να διαδραματίσει έναν ενεργότερο σταθεροποιητικό ρόλο στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, όπως οι διαρκείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στο Κόσσοβο».

Περισσότερο σαφής ήταν χτες το βράδυ στο δείπνο, όταν είπε ότι «η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στην πολυεθνική δύναμη που εγκαθίσταται στο Λίβανο επιβεβαιώνει την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως παράγοντα σταθερότητας στο διεθνές σύστημα». Προσδιόρισε μάλιστα και τις «προκλήσεις» στις οποίες πρέπει να διαδραματίσει ρόλο η ΕΕ: «Οι πολύπλοκες κρίσεις στην ενεργειακά ζωτικής σημασίας Μέση Ανατολή, οι κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κόσσοβο, η ανάγκη να πέσει επιτέλους το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης, το τείχος της Λευκωσίας, απαιτούν την άμεση εγρήγορση της ευρωπαϊκής διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Ελληνας Πρόεδρος σημείωσε πως «ο βομβαρδισμός της Σερβίας δε συγκαταλέγεται στις φωτεινές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, ούτε βέβαια και η ασυμφωνία της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η ΕΕ θα έπρεπε να δείξει την αυτοσυνειδησία της με τρόπο διαφορετικό από τις ΗΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε από τη μια «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να πουν ειλικρινά στους λαούς τους ότι θέλουν να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος» και από την άλλη «καμία χώρα - μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να ανέχεται φυλακές της CIA ούτε Γκουαντάναμο, όπως κάνει ο φίλος μας Πρόεδρος Μπους».

Ο Κ. Παπούλιας δεν έκρυψε τις προσδοκίες που τρέφει από τη Γερμανία, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι θα δώσει ώθηση στη διαδικασία για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι «θα πρέπει να εκπληρώσει όλα ανεξαιρέτως τα κριτήρια της ΕΕ», αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά το Κυπριακό. Πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού» είπε χαρακτηριστικά.

«Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τη συγκυρία» θα κριθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «εφικτή».

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του Γερμανού Προέδρου σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Η Γερμανία ασκεί ενεργό πολιτική συμφιλίωσης και κατανόησης ως προς τα θύματα που υπέστησαν τη βαρβαρότητα των ναζί», είπε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ