Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των συγγενών

Μια μέρα μετά τη δικαστική απόφαση που αθώωσε τους ιδιοκτήτες της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν» συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας για τους 39 νεκρούς της «Ρικομέξ». Επτά χρόνια μετά τον τραγικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και στο εδώλιο του Εφετείου σήμερα κάθονται μόνο οι αρχιτέκτονες Νικόλαος Σχολίδης και Αλέξανδρος Δόβας, ενώ απουσιάζουν οι ουσιαστικοί ένοχοι, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, στους οποίους αν και είχε απαγγελθεί κατηγορία αρχικά, στη συνέχεια είχαν απαλλαγεί με βούλευμα.

Οι αρχιτέκτονες Νικ. Σχολίδης και Αλ. Δόβας πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή, αφού το δικαστήριο ομόφωνα είχε μετατρέψει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

«Μας είχε πει το παιδί μας ότι το κτίριο ήταν ερείπιο και φοβόντουσαν που ήταν μέσα», είπε στην κατάθεσή του μεταξύ άλλων μαρτύρων ο Χρ. Αντωνόπουλος, ο οποίος στο χάρτινο φέρετρο της «Ρικομέξ» έχασε την 27χρονη κόρη του που δούλευε μόλις 20 μέρες! «Πώς να σταθεί ένα κτίριο που από 32 κολόνες είχαν αφήσει μόνο 24;», ρώτησε στο δικαστήριο.

«Το κτίριο, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, είχε οκτώ κολόνες λιγότερες, ούτε δοκάρια είχε, ενώ στο υπόγειο κοντά στη ράμπα για τα αυτοκίνητα, υπήρχε μια κόκκινη γραμμή για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα, επειδή υπήρχε ο φόβος να καταρρεύσει το έδαφος», κατέθεσε ο Κων. Ορφανός που στη «Ρικομέξ» έχασε την έγκυο σύζυγό του.

Να σημειωθεί ότι για ακόμα μία μέρα οι δικηγόροι της υπεράσπισης προκάλεσαν τους συγγενείς των θυμάτων με τη συμπεριφορά τους, αφού ένας εξ αυτών κατέθεσε ένσταση με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη, κάτι που θα σήμαινε ότι θα σταματούσε η δίκη! Η ένσταση απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ