Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Συνταγματικά τα προνόμια της ΑΤΕ

Συνταγματικά είναι τα δικονομικά προνόμια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας έναντι των δανειοληπτών της που κατά κανόνα είναι αγρότες. Την άποψη αυτή υποστήριξε χτες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Γ. Σανιδάς.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι τα προνόμια της ΑΤΕ ισχύουν και μετά τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία με το νόμο 1914/1990, καθώς δεν έπαυσε να ανήκει «κατ' ουσία στο δημόσιο». Οπως ανέφερε ο Γ. Σανιδάς τα προνόμια επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς η ΑΤΕ είναι επιφορτισμένη να χρηματοδοτεί τους αγρότες με χαμηλότοκα δάνεια που αποτελούν ευαίσθητη κοινωνική τάξη και σημαντική για την εθνική οικονομία. Μεταξύ των προνομίων της ΑΤΕ είναι: Οι διαφορές με τον δανειολήπτη να εκδικάζονται ανεξάρτητα ποσού από το Ειρηνοδικεία, οι δανειολήπτες ως μόνο μέσο προστασίας ενώπιον της Δικαιοσύνης έχουν την ανακοπή απαίτησης της ΑΤΕ, μοναδικός λόγος ανακοπής του πλειστηριασμού που μπορεί να προβάλει ο δανειολήπτης στα δικαστήρια είναι η εξόφληση της απαίτησης της ΑΤΕ κλπ.

Ωστόσο, ο Γ. Σανιδάς εξέφρασε ερώτημα, αν αυτά τα προνόμια στις συνθήκες του ανταγωνισμού αποτελούν προνομιακή μεταχείριση ή όχι. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ