Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δε «χρυσώνεται το χάπι»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα έξοδα ενός μαθητή της Γ` Λυκείου που δίνει εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Αν καταφέρει, δε, να περάσει σε κάποια σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ (και ιδιαίτερα αν είναι σε άλλη πόλη), τότε τα συνολικά έξοδα μέχρι την απόκτηση πτυχίου, φτάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, τα 55.000 ευρώ!

Οταν, λοιπόν, οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να ξοδεύουν τέτοια αστρονομικά ποσά για τη μόρφωση των παιδιών τους (για κάτι δηλαδή, που αποτελεί δικαίωμά τους), καταντά γελοίος ο ισχυρισμός διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών ότι, τάχα, συμβάλλουν στην εκπαίδευση και ενισχύουν τους νέους μοιράζοντας ...μερικές υποτροφίες.

Μια περίπτωση είναι και η «COSMOTE», που προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με δέκα υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές, κάνοντας, βέβαια, και τη διαφήμισή της... Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς σεβαστό το ποσό της υποτροφίας (12.000 ευρώ), όμως, δε φτάνει ούτε για τα έξοδα του πρώτου έτους, ενώ οι δέκα υποτροφίες στους περίπου 90.000 εισακτέους είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Γιατί η λύση στην αλματώδη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι ούτε οι χορηγίες, ούτε οι υποτροφίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ