Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ακαθόριστο Εθνικό Πρόβλημα

Οχι σύντροφοι! Εδώ δεν πρόκειται πια για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, το γνωστό ΑΕΠ. Πρόκειται για μια χρόνια επικοινωνιακή ασθένεια της κυρίαρχης αστικής πολιτικής. Παίζει, ορίζει, ρυθμίζει, αυξάνει και μειώνει τον εθνικώς παραγόμενο πλούτο με κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας. Δεκαετίες τώρα το επιστημονικό στατιστικό μέγεθος, στο οποίο βασίζεται τυπικώς ο προϋπολογισμός, αγνοεί τις δυνάμεις παραγωγής του πλούτου, ξεχνάει τα εκατομμύρια των εργαζομένων και κόβεται και ράβεται στα μέτρα των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, έτσι ώστε να καταστέλλονται οι απαιτήσεις των εργατών και των μικρομεσαίων βιοτεχνών ή αγροτών απ' τη μια και να γεύονται την ασυδοσία της Ευρωπατρωνίας οι μεγαλοκαρχαρίες.

Αυτές τις προεκλογικές μέρες με τη «διαφθορά» να κρατάει το ίσο βγήκε πάλι ο λαγός απ' το καπέλο. Κι εκεί που θαρρείς ότι ο λαός πήρε πια πρέφα τα τεχνάσματα και το σκυλοκαυγά των ομοίων «κομμάτων εξουσίας» έρχονται οι σφυγμομετρήσεις και οι γιγάντιες επικοινωνιακές φανφάρες να σου δείξουν ότι σαν τα πρόβατα στο μαντρί, θα πάνε στη σχισμή της κάλπης και θα βγει πάλι το δίδυμο των πύργων του αντιλαϊκού καθεστώτος.

Γιατί είναι πια φαιδρό να πιστεύει κανείς ότι οι εκλογές για τους δημάρχους και τους νομάρχες είναι μάχη αποκομμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλωστε, αν δεν ήταν έτσι τότε θα έμοιαζε παράξενο να επιστρατεύονται στην προεκλογική περίοδο «σκάνδαλα», ανέξοδες κουβέντες περί «καρτέλ», προτάσεις τύπου Σουφλιά για την απαγόρευση του κομματικώς προσδιορισμένου συνδικαλισμού στο Δημόσιο, απειλές μετά συναινέσεως του κ. Πολύδωρα περί περιορισμού, ελέγχου, τροχονόμησης κι εν τέλει κατάργησης των μαζικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων...

Φοβούνται τα δύο κόμματα μήπως, απ' τα χωριά ως τις πόλεις, όπου οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματικές σκηνές, κάτι σαν ανώνυμες «πολιτικές» εταιρείες, οι πολίτες ψηφίσουν με στραμμένη την πλάτη στους «εναλλάξ» γαλάζιους και πράσινους. Κι είναι ακριβώς αυτός ο φόβος που πρέπει να παλέψουμε να υλοποιηθεί. Να γίνει πραγματικότητα στην πιο μικρή κοινότητα, η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η αηδία, για την πολύχρονη ταξική κοροϊδία εν πολλοίς, που τόσο εκδηλώνουν και ενίοτε κραυγάζουν στ' αλήθεια οι περισσότεροι αλλά είναι οι ίδιοι που σύρονται σε κάμψη της πολιτικής τους συνείδησης υποτασσόμενοι συχνά στις πραγματικές ανάγκες επιβίωσης.

Οταν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας που βαστάει το μαχαίρι και το πεπόνι, που περνάει εξετάσεις απ' τ' αφεντικά στις Βρυξέλλες που εξισώνει την ευημερία και τα κέρδη του τραπεζίτη, του βιομήχανου, του εφοπλιστή - με τη μεσολάβηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - με την «ικανοποίηση» των εργαζόμενων για τα ψίχουλα που τους πετιούνται από τα ΑΕΠ - ασανσέρ, μιλάει για πλούτο, δε μας αφορά πλέον. Γίνεται απλώς αφορμή κι αιτία συνάμα για τις μέγιστες πιθανές ανατρεπτικές της πολιτικής του συσπειρώσεις.

Σ' αυτές τις εκλογές ακόμα κι ο αφελέστερος ειλικρινής ψηφοφόρος κατανοεί πως δεν κρίνονται πρόσωπα σε αξιώματα και σχέσεις ή διασυνδέσεις μαζί τους. Κρίνονται έστω κι έτσι, με το θλιβερό πλειοψηφικό 42%, πολιτικές. Αυτές, που σ' ό,τι αφορά πραγματικά το λαό, τις υπεύθυνες για τη μετατροπή του ΑΕΠ από εθνικό προϊόν σ' ένα εθνικό πρόβλημα κατανομής του παραγόμενου απ' τους πολλούς πλούτου, σε ίσα μερίδια (;) σε μια δράκα πλουτοκρατών. Με όπλο τις πολιτικές δραστικές μας διαφορές βγαίνουμε πρόσωπο με πρόσωπο και πόρτα πόρτα για τις εκλογές. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και το πρωτόγαλα ξίνισε...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ