Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ισμαΐλ Χανίγια

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Σε αδιέξοδο κατέληξε άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στη βάση των αρχών που τίθενται από το κείμενο των φυλακισμένων ηγετών όλων, σχεδόν, των παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια επανέλαβε ότι η «Χαμάς» δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι που το κείμενο των φυλακισμένων θέτει έμμεσα, αφού αναφέρεται σε τερματισμό των επιθέσεων εκτός των συνόρων του 1967. Η πρόταση της «Χαμάς» για 10ετή εκεχειρία απορρίφθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, που επικαλείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Αντίθετα, ως είθισται, ξεχνά το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων. Πέραν των διακηρύξεων, επί του πρακτέου, οι επιχειρήσεις «συλλογικής τιμωρίας» που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός, με κορύφωση την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 25 Ιούνη στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή του παλαιστινιακού λαού.

Αυτή ήταν και η διαπίστωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη. Ο Τζον Νάγκαρντ χρησιμοποίησε, ασυνήθιστα, σκληρή γλώσσα για το Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι μετέτρεψε τη Γάζα «σε μιαν ανυπόφορη, φρικαλέα φυλακή» και τονίζοντας ότι «με τις επιδρομές, το τείχος, τα σημεία ελέγχου, τους αποκλεισμούς» παραβιάζει καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματα των Παλαιστινίων. Περαιτέρω αίσθηση, πάντως, προκάλεσε, κατηγορώντας ΗΠΑ και ΕΕ ως συνένοχες στο «έγκλημα, γιατί παρακολουθούν σιωπηλά όλη την κατάσταση».


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ