Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Φτώχεια και περιβάλλον

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέσα στον ορυμαγδό των αντεγκλίσεων μεταξύ των δύο εταίρων του συστήματος, για τα κέρδη και τις απώλειες στους δήμους και τις νομαρχίες των «υπαλλήλων» τους, με τη φαιά προπαγάνδα της καθεστωτικής τηλοψίας να δίνει τον τόνο, δεν ακούστηκε καν ότι λίγες μέρες πριν ήταν η παγκόσμια μέρα κατά της φτώχειας. Φαίνεται πως οι δηλώσεις της κ. Αράπογλου, της κ. Φώφης, του κ. Ψωμιάδη και των λοιπών συγγενών κρίθηκαν πολύ σημαντικότερες, από τους αργυρώνητους επιτελείς των καναλιών και των κίτρινων απογευματινών ταμπλόιντ. Το έργο της απoπληροφόρησης καλά κρατεί, όπως και ο βαθύς ύπνος(;) των διάφορων «ανεξάρτητων» αρχών που υποτίθεται πως λειτουργούν για να επιβάλουν τους κανόνες της ...δημοκρατίας και της πολυφωνίας(sic).

Η διεύρυνση των ανισοτήτων

Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι η περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία προκλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες του φτωχού Νότου ήταν τέτοιας έκτασης που ούτε ο πλέον απαισιόδοξος επιστήμονας δεν μπορούσε να προβλέψει. Ιδιαίτερα στη δεκαετία του '80, οι απώλειες στους φυσικούς πόρους και τα είδη της βιοποικιλότητας ήταν τόσο μεγάλες που εξανάγκασαν ακόμα και διεθνείς οργανισμούς, που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ και των πολυεθνικών να ψελλίσουν κάποια πράγματα και να οργανώσουν αστραφτερές (αλλά άνευ ουσιαστικού περιεχομένου) διασκέψεις και ατέρμονες συζητήσεις που συνήθως κατέληγαν σε ευχολόγια. Να υπενθυμίσουμε το 1930: Η οικονομική απόσταση ανάμεσα στη Δ. Ευρώπη και την Αφρική ήταν 30 προς 1, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε 50 προς 1, παρά τις περί του αντιθέτου επιχειρούμενες προβλέψεις για τη μείωση των ανισοτήτων, ελέω «ελεύθερου εμπορίου» και της κατάργησης των δασμών. Αν θέλουμε να κάνουμε μια αναγωγή, για να καταστήσουμε σαφέστερη την πραγματικότητα της φτώχειας που έχει καταστεί μάστιγα στο Νότο, να αναφέρουμε ότι μόνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Βελγίου ισοδυναμεί με το αντίστοιχο 500 εκατομμυρίων Αφρικανών!

Μαθήματα εξαθλίωσης

Η φτώχεια, η οποία έχει επιβληθεί στην Αφρική και σε πολλές χώρες της Ασίας, αλλά και της Νότιας Αμερικής,εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό τους ιστό λειτουργεί αποσυνθετικά και αποσταθεροποιητικά στην οικολογική ισορροπία τους. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και άκρως ενδεικτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η Διεθνής Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με διευθυντή ορχήστρας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επέβαλλαν στις υπανάπτυκτες χώρες, οι οποίες βαφτίστηκαν αναπτυσσόμενες (ίσως γιατί ο όρος υπανάπτυξη δεν είναι κομψός...), τις μονοκαλλιέργειες στην αγροτική τους παραγωγή. Αποτέλεσμα; Μεγάλες εκτάσεις δάσους χάθηκαν, για περισσότερη αγροτική γη, η οποία με τη σειρά της απαξιώθηκε λόγω της κατάχρησης των αγροχημικών. Ας δούμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στη Σενεγάλη διατέθηκαν τεράστια ποσά, που αντλήθηκαν από εξωτερικό δανεισμό, για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας φουντουκιών περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων το χρόνο. Τα εδάφη εξαντλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως το πρόβλημα της αποπληρωμής των δανείων παρέμενε. Ετσι, η χώρα εξαναγκάστηκε να δανειστεί εκ νέου για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες, το χρέος να μεγαλώνει και το περιβάλλον να υφίσταται ανυπολόγιστες βλάβες. Ενας φαύλος κύκλος χωρίς διέξοδο. Ούτε από οικονομική, ούτε από περιβαλλοντική οπτική. Δεύτερο παράδειγμα η Μαλαισία και η Ινδονησία. Τη δεκαετία του '80 επέλεξαν ως αναπτυξιακή στρατηγική (;) την καλλιέργεια κακαόδεντρων. Το χαμηλό κόστος ήταν το πλεονέκτημα που προέκρινε η Διεθνής Τράπεζα, η οποία ήταν και συγχρηματοδότης του σχεδίου. Οι τιμές όμως που διαμόρφωσαν οι εισαγωγείς του Βορρά ήταν τόσο χαμηλές που συχνά δεν κάλυπταν ούτε το κόστος. Οι μικροπαραγωγοί εξαφανίστηκαν, χιλιάδες αγρότες τέθηκαν στο περιθώριο και βασικά προϊόντα που ήταν απαραίτητα για τη διατροφή του πληθυσμού έπρεπε να εισαχθούν, γιατί δεν υπήρχαν, ελέω κακαόδεντρων, οι παραδοσιακές καλλιέργειες.

Στο περιθώριο της ζωής

Εκατομμύρια συνανθρώπων έχουν τεθεί στο περιθώριο και λιμοκτονούν, εξαιτίας των όρων που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές εταιρείες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν μπορούν οι γονείς τους να τους εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητού και τα απαραίτητα εμβόλια. Το AIDS εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη μαύρη ήπειρο, γιατί η λέξη περίθαλψη είναι άγνωστη στο λεξικό των διεφθαρμένων καθεστώτων, που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Κατά τα λοιπά, το σλόγκαν για την βιώσιμη ή κατ' άλλους αειφορική ανάπτυξη καλά κρατεί, όπως και η αειφορική εξαπάτηση των λαών. Οσο για τις απώλειες στο περιβάλλον και τους ανθρώπους είναι ψιλά γράμματα και λεπτομέρειες για τους ιμπεριαλιστές και τους απανταχού συνοδοιπόρους τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ