Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η πλεκτάνη των «ναυαγίων»

«Εκείνα που δεν έλεγες ποτέ, ακριβώς εκείνα,

έδιναν αίμα στα λόγια που

έλεγες κι έμεναν στον αέρα, μετέωρα, διφορούμενα,

σαν ανεξήγητοι ήχοι νυχτερινής μελλοντικής μουσικής...»

(Γιάννης Ρίτσος)

Γι' αυτό το τηλεοπτικό πεδίο του καπιταλιστικού Μεσαίωνα, για τις «επιθυμίες των ισχυρών» του ιμπεριαλισμού, που ορίζονται απ' τις επιθυμίες των όπλων, των δολαρίων, το τηλεοπτικό αποτέλεσμα είναι το κέρδος: Ο καθημερινός άνθρωπος, ανάμεσα στις πολεμικές ανταποκρίσεις, στις εντάσεις των χρηματιστηρίων και στους δείκτες τιμών της Wall Street: «Οι βαφές διαρκούν στα καπιταλιστικά είδωλα των ΜΜΕ, όσο τα δάκρυα των πονεμένων στα μάτια τους...».

«Τώρα δεν έχεις τίποτα να πεις, αφού δεν έχεις τίποτα να κρύψεις. Η σιωπή σε κλείνει ολόσωμον έξω απ' τα γεγονότα / ν' ακούς τις νεανικές μοτοσικλέτες κάτω στον παραθαλάσσιο δρόμο, / να ακούς και τα σφυρίγματα των πλοίων "Σάμαινα", "Ικαρος", "Αιγαίο" που αρμενίζουν νυχτοήμερα, σε εναλλασσόμενες μπονάτσες και φουρτούνες / με τελικό τους προορισμό το μέγα, σκοτεινό αγκυροβολείο», έλεγε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος...

Οι πληροφορίες των MME, ή άλλων μέσων μπορούν να δώσουν την πραγματική πληροφόρηση για την εικόνα του κόσμου. Είδη αυτής της πληροφορίας είναι η πρόβλεψη, η πρόβλεψη μιας πληροφορίας, η είδηση, το νέο. Αντίθετα απ' την πραγματική είδηση, είναι το κατασκεύασμα, η επιλεκτική είδηση για τη διαμόρφωση διαθέσεων, απόψεων και εν τέλει συμπεριφοράς. Συνεπώς, η αξία της πληροφορίας μέσω των ΜΜΕ έχει ουσιαστική πρόσβαση στους ανθρώπους, όταν η εκπεμπόμενη είδηση περιέχει ακρίβεια, δηλαδή την προέλευση και την αξιοπιστία των πηγών της. Σχέση με το θέμα: Η τεκμηρίωση μιας είδησης που θα οδηγήσει τον ακούοντα στην ανάλυση των διαστάσεων του προβλήματος, ώστε να προκαθοριστούν οι αναγκαίες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο να αποφασίσει. «Το παιγνίδι της επικοινωνίας μεταξύ πομπού και δέκτη»: Πληρότητα! Ομοιάζει μια είδηση πλήρης, όταν, σαν παράδειγμα, η προσπάθεια να προσδιορίσουμε έναν τόπο στο χάρτη και μας δώσουν το γεωγραφικό πλάτος και μήκος. Ενώ αν συμβεί το ένα από τα δύο η είδηση είναι σχετική.

Ο χρόνος της είδησης, η χρονική στιγμή: Είναι προφανές ότι κάθε είδηση έχει άλλη αξία ανάλογα με τη χρονική στιγμή. Η επικαιρότητα των ειδήσεων και η έγκαιρη ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν την αξία της είδησης...

Αυτή την πλεκτάνη των «Ναυαγίων», που παράγεται από το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, πρέπει να φωτίζουν στον καπιταλιστικό καιρό όσοι δημοσιογράφοι, ακόμα, στέκονται όρθιοι: «Χρησιμεύουν να φωτίζουν ακρογιάλια που τα δέρνει ο άνεμος - οι ξύλινες εγκαταλελειμμένες μπαράγκες, τα φύκια και τ' απολιθωμένα κόκαλα, των προκατακλυσμιαίων τεράτων, ως και οι μαρμάρινες προτομές, αυτοκρατόρων και ποιητών... Πώς περνάει ο άνθρωπος ο φτωχός από κοντά ή από μακριά μεσημέρι ή βράδυ...» (Νίκος Εγγονόπουλος).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ (2009-05-03 00:00:00.0)
Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις... (2007-06-03 00:00:00.0)
«Αντισταθείτε» (2006-11-18 00:00:00.0)
Ο εικαστικός Γιάννης Ρίτσος (2003-09-27 00:00:00.0)
Ποιητικοί μονόλογοι του Ρίτσου (2002-04-30 00:00:00.0)
Ανέκδοτη ποίηση του Ρίτσου (2000-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ