Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Παράνομα ιχθυοτροφεία...

Το υπουργείο Γεωργίας αρνείται την άμεση απαγόρευση αλιείας για την προστασία των κόλπων Καλλονής και Γέρας

Παράνομα, ουσιαστικά, λειτουργούν τα ιδιωτικά ιχθυοτροφεία, που έχουν εγκατασταθεί στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου - μια μονάδα παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού, που έχει εγκαταστήσει πολυεθνική στον Κόλπο Καλλονής και μια μονάδα παραγωγής οστράκων. Οπως ομολογείται από απάντηση του υπουργείου Γεωργίας σε σχετική αναφορά μαζικών φορέων της Λέσβου, που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, για τη μονάδα "Kalloni sea farm" δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας ακόμη από την αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ενώ για τη μονάδα παραγωγής οστράκων "Τουμπακάρης Αντώνιος" έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, παρόλο που δεν έχει υποβληθεί η αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο Γεωργίας για την έκδοση της απαιτούμενης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εφαρμογή της Κεντρικής Υπηρεσίας Αλιείας 69269/90.

Κατά τα λοιπά, στην απάντηση του υπουργείου Γεωργίας, που υπογράφεται από τον απελθόντα υφυπουργό, Αλ. Ακριβάκη, όσον αφορά το αίτημα των μαζικών φορέων του νησιού για την προστασία των μοναδικών αλιευμάτων και την άρση της άδειας για οστρακοκαλλιέργειες, που απειλούν με καταστροφή το μοναδικό οικοσύστημα στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας, αναφέρεται ότι η ευθύνη για τη μίσθωση θαλάσσιων εκτάσεων και την έκδοση αδειών ανήκει στις αρμοδιότητες του νομάρχη... Τέλος, αντί έκτακτης, χρονιάτικης, από φέτος, "ολικής απαγόρευσης" της αλιείας, που ζητούν οι φορείς στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας για την προστασία των αλιευμάτων, το υπουργείο ανακοινώνει πως αυτό θα γίνει στα πλαίσια που προβλέπεται από το σχετικό ΠΔ - δηλαδή κάθε τρία χρόνια και από το 1998.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να παρθούν μέτρα για την προστασία των μοναδικών κόλπων του νησιού, από τη ρύπανση που προκαλεί η ασύδοτη λειτουργία των ιχθυοτροφείων. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνεται, είναι αναγκαία η απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τους κλειστούς Κόλπους Καλλονής και Γέρας και η τοποθέτησή τους στην ανοιχτή θάλασσα. Το ΚΚΕ, όπως έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Στρ. Κόρακας,τάσσεται υπέρ μιας ισόρροπης ανάπτυξης, με αξιοποίηση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, του ενάλιου, του ορυκτού και του λοιπού φυσικού πλούτου και με την ανάπτυξη της επεξεργασίας της ντόπιας παραγωγής. Επίσης, με την ανάπτυξη των υπηρεσιών και του τουρισμού, ενάντια σε κάθε έλεγχο από το πολυεθνικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ