Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να σφραγίσουμε τις εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων

Αισιόδοξα και μαχητικά, εξοπλισμένοι με την άμεση και ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους, μπαίνουν στην τροχιά του 15ου Συνεδρίου οι κομμουνιστές του Πειραιά

Με τη σιγουριά πως οι κομμουνιστές μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις προς όφελος των εργαζόμενων, η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά οργανώνει τη δράση της για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Οι στόχοι των κομμουνιστών του Πειραιά για το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος γραμματείς Κομματικών Οργανώσεων, μέλη Αχτιδικών Επιτροπών και εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Στη συνεδρίαση ήταν διάχυτη η αισιοδοξία πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Αιτία αυτής της αισιοδοξίας αποτελεί η θετική εμπειρία της ΚΟΠ τη χρονιά που πέρασε. Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι δέχτηκαν επιθέσεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις και μαγαζιά έκλεισαν και η ανεργία αυξήθηκε αλματωδώς. Ομως, τη χρονιά που πέρασε στον Πειραιά έγιναν πολλοί αγώνες των εργαζομένων(ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οικοδόμοι, βιοτέχνες), στους οποίους οι κομμουνιστές έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο. Αργά, αλλά σταθερά, άρχισε να χτίζεται ένα μέτωπο κοινής δράσης των εργαζομένων, το οποίο εκφράστηκε σε πολλές κινητοποιήσεις. Αντίστοιχα μηνύματα φθάνουν και από το κοινό μέτωπο για την παιδεία (με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και γονέων), όπου υπήρξαν και αποτελέσματα που εκφράστηκαν στις εκλογές των αντίστοιχων συλλόγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα μέτωπα της ανεργίας και της παιδείας, που η ΚΟΠ έριξε το βάρος της, υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών.Γιατί, όπως σημειώθηκε, η ΚΟΠ παρά τις αδυναμίες της, είχε έντονη καθημερινή παρουσία στο γιαπί, στο εργοστάσιο, στο καράβι, σε κάθε τόπο δουλιάς. Κι όπως, χαρακτηριστικά τονίστηκε, οι κομμουνιστές του Πειραιά είναι σε θέση να κοιτούν τους εργαζόμενους στα μάτια και με περισσότερο θάρρος να σχεδιάζουν νέους τρόπους δράσης.

***

Τα αποτελέσματα της δράσης είναι που κάνουν τόσο αισιόδοξους τους κομμουνιστές του Πειραιά που προγραμματίζουν τώρα την προσυνεδριακή δουλιά τους. Η ΕΠ, συνυπολογίζοντας τις αδύνατες πλευρές, αλλά και τις δυνατότητές της που έχουν φανεί στην πράξη, εκτιμά ότι "η ΚΟΠ συνολικά, η κάθε ΚΟΒ, αλλά και ο κάθε κομμουνιστής ξεχωριστά πρέπει, αλλά και μπορεί, να βάλει τη δική του σφραγίδα σ' ένα συνέδριο, που απαντά στις ανάγκες του ΣΗΜΕΡΑ και που φωτίζει με ελπίδα και ρεαλισμό το ΑΥΡΙΟ".Ενα συνέδριο, που θα δίνει προτάσεις διεξόδου σε όσους πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που τάχα την "αντιπολιτεύονται", ενώ συμφωνούν με τις επιλογές της για μονόπλευρη λιτότητα, για ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και για την υποταγή της χώρας στους ιμπεριαλιστές και τη δέσμευσή της στις αντεργατικές επιλογές του Μάαστριχτ και των προγραμμάτων "σύγκλισης". Στις σημερινές συνθήκες το 15ο Συνέδριο αποκτά ιστορική σημασία, καθώς οι αποφάσεις του θα εξοπλίσουν τους κομμουνιστές κάνοντάς τους πιο ικανούς να ανεβάσουν τον πολιτικό τους ρόλο, να παλέψουν από καλύτερες θέσεις για τη σοσιαλιστική προοπτική.

***

Για την επιτυχία της προσυνεδριακής δουλιάς η ΚΟΠ θεωρεί βασική προϋπόθεση τη μελέτη και αφομοίωση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων και τη συμβολή όλων των μελών στις αποφάσεις του συνεδρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζει συσκέψεις που θα διαρκέσουν ως τα τέλη του Φλεβάρη, ώστε να συζητηθούν τα ντοκουμέντα από όλα τα μέλη του Κόμματος. Μέχρι τα τέλη του Μάρτη προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ. Ταυτόχρονα, θα γίνουν συσκέψεις με φίλους και οπαδούς του Κόμματος για να παρθούν υπόψη και οι δικές τους σκέψεις και προτάσεις. Για την προπαγάνδιση της προσυνεδριακής δουλιάς προβλέπονται επίσης κεντρικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, διαφήμιση του 15ου Συνεδρίου από τα τοπικά ΜΜΕ, με παρέμβαση σε ενημερωτικές εκπομπές και συζητήσεις. Αναντικατάστατο, όμως, όπλο των κομμουνιστών είναι η άμεση και ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους κι έτσι το βάρος δίνεται σ' αυτήν. Η ΕΠ θεωρεί πως μπορούν να τεθούν και να εκπληρωθούν κάποιοι "μετρήσιμοι στόχοι", όπως η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης (φιλοδοξώντας να καλυφθεί από την πρώτη μέρα το 30% του πλάνου της ΚΟΠ), η άνοδος της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" στον Πειραιά και - το κυριότερο - οι στρατολογίες νέων μελών (ιδιαίτερα εργατών και εργατριών αλλά και νέων).

***

Προσανατολισμός της ΚΟΠ είναι ο συνδυασμός της προσυνεδριακής δουλιάς με τη δράση στο μαζικό κίνημα.Στόχος, είναι να υπάρξει πλατιά συζήτηση των θέσεων με τους εργαζόμενους, αλλά "αυτό να γίνεται εν κινήσει " σε συνδυασμό με την ένταση των προσπαθειών για το συντονισμό ανάπτυξης αγώνων στον Πειραιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των στόχων είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, "να δουλέψουμε όλοι μαζί με τόλμη και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως αξίζει σε όλους όσοι προσβλέπουν σε μας με εμπιστοσύνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ