Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνος ρόλος

"Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως κίνδυνος"! Με αυτό τον κατηγορηματικό, όσο και προκλητικό τρόπο, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους, που απειλούν τους Ελληνες φαντάρους, που έχει στείλει η κυβέρνηση στη Βοσνία. Αφορμή ήταν η προχτεσινή έκρηξη στο Σαράγεβο, όπου σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι "οι συνθήκες ειρήνης, οι οποίες επικρατούν τώρα στην περιοχή, νομίζω, πρέπει να μας ανακουφίζουν".

Αναρωτιέται κανείς, πότε, άραγε, θα ανησυχούσε η κυβέρνηση; Μήπως "έπρεπε" οι νεκροί να ήταν Ελληνες; Δηλαδή, την "ανακουφίζει" το γεγονός ότι ο "κλήρος" έπεσε σε Πορτογάλους και Ιταλούς; Αυτό, όμως, είναι τελείως τυχαίο. Κανείς δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι επόμενοι. Εξάλλου, και Ελληνες να ήταν οι νεκροί, ίσως και τότε να μας έλεγαν ότι ο αριθμός είναι εντός των προβλεπομένων πλαισίων, αφού οι απώλειες που δικαιολογούνται είναι 10%. Επίσης θα μπορούσαν να μας πουν ότι οι νεκροί είναι λιγότεροι, ακόμα και από ένα συνηθισμένο καθημερινό τροχαίο ατύχημα. Αυτά, βέβαια, δεν τα είπαν σε όσους στρατολόγησαν, για να τους στείλουν, ως εθελοντές, στο "σφαγείο" της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού. Οπως, δεν τους είπαν ότι, μαζί με τις άλλες αποσκευές τους, προβλέπεται να έχουν και μερικά φέρετρα, τουλάχιστον τόσα, όσα επιτρέπει το προβλεπόμενο ποσοστό απωλειών του 10%, δηλαδή γύρω στα 30..!

Ισως, η ελληνική κυβέρνηση αρχίσει να ...ανησυχεί, μόνον όταν οι νεκροί είναι Ελληνες ή όταν ο αριθμός τους ξεπεράσει τους 30. Μέχρι τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα εκφράζει την ..."ανακούφισή" του. Τίποτα, όμως, απ' όλα αυτά δεν έλεγαν, όταν, με το δέλεαρ του μηνιαίου μισθού των 2.000 δολαρίων, προσπαθούσαν να στρατολογήσουν εθελοντές. Οταν προσπαθούσαν να τους φουσκώσουν τα μυαλά με τα περί "επιχείρησης Βουκεφάλα" και άλλα συναφή, με τα οποία, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι πάνε στη Βοσνία σαν "πρεσβευτές του ελληνικού έθνους" ή ότι είναι οι συνεχιστές της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διάφορες άλλες εθνικιστικές ακροβασίες.

Η προχτεσινή έκρηξη στο Σαράγεβο έρχεται, με βροντερό, αλλά και τραγικό τρόπο, να επιβεβαιώσει, όχι μόνο τις ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι υπηρετούν στις εκεί ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αλλά και το πόσο επισφαλής είναι η επιβολή της ΝΑΤΟικής ειρήνης. Επιβεβαιώνει το μέγεθος της περιπέτειας, στην οποία έχει εμπλακεί και η Ελλάδα. Και τα καυτά και κρίσιμα ερωτηματικά επανέρχονται ακόμη περισσότερο έντονα. Τι δουλιά έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την εδραίωση της αμερικανονατοϊκής παρουσίας στην πολύπαθη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια; Τι σχέση έχουν οι Ελληνες στρατιώτες - το ότι είναι εθελοντές δεν αλλάζει τίποτα - με τα βρώμικα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια; Το ότι καλούνται, με το αίμα τους ,να νομιμοποιήσουν το ρόλο που διεκδικούν ορισμένοι ελληνικοί κύκλοι στο φαγοπότι, που θα γίνει πάνω στο πτώμα μιας χώρας και ενός λαού, καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ούτε με την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο ρόλος του μικρού ιμπεριαλιστή των Βαλκανίων, που κάποιοι ευφάνταστοι ονειρεύονται, εκτός από γελοίος, είναι και άκρως επικίνδυνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κόντρα Δύσης - Ρωσίας εντείνεται και στα Βαλκάνια (2022-03-19 00:00:00.0)
Αξίες και αρχές (2021-06-02 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο του ΔΠΔ (2001-07-14 00:00:00.0)
Ισόβια προτείνει εισαγγελέας για τον Κάρατζιτς (1998-04-23 00:00:00.0)
Σταματήστε τους! (1997-03-06 00:00:00.0)
Ενα απέραντο στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ (1996-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ