Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
"Φιλοβασιλικές" αναταράξεις

Η δημοσίευση των αρχείων του ιδρυτή της ΝΔ προκάλεσαν την πρώτη εσωκομματική δοκιμασία του νέου προέδρου του κόμματος

Αντιμέτωπος με την πρώτη εσωκομματική αντιπαράθεση βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή την επιλεκτική δημοσίευση μέρους των αρχείων του ιδρυτή του κόμματος, Κ. Καραμανλή, και τη συνακόλουθη αντίδραση των φιλοβασιλικών στελεχών της ΝΔ.

Αφορμή, η αποκάλυψη ότι ο τέως βασιλιάς σχεδίαζε το 1975 (μετά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό) πραξικόπημα σε βάρος της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση διάφορων φιλοβασιλικών βουλευτών, οι οποίοι με δηλώσεις τους αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς Καραμανλή περί πραξικοπήματος από τον τέως, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο άλλωστε οι περισσότεροι ενεργά στήριξαν στο πρόσφατο συνέδριο. Αλλωστε, ανάλογη αντίδραση υπήρξε και πριν από λίγο καιρό όταν ο βουλευτής Α. Ανδρεουλάκος κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος απέκλεισε τους φιλοβασιλικούς που αποτελούν το 30% του ελληνικού λαού.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις των νοσταλγών του Γλύξμπουργκ. Ο Α. Ανδρεουλάκος είπε ότι θα πέσει στο κενό "οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβητήσεως της δημοκρατικότητας του τέως βασιλέως" (!), ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "θα ενοχληθούν αρκετοί από την πλευρά που διάκειται ευμενώς προς το θεσμό", ενώ ο Α. Παπαδόγκονας αμφισβήτησε τη σοβαρότητα τέτοιων πληροφοριών.

Επίσημα η ΝΔ απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση αλλά συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι η υπόθεση διογκώνεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός λαός από τα προβλήματά του, ενώ υπογράμμιζαν ότι "ο πολιτικός πρέπει να σκέφτεται το μέλλον και όχι το παρελθόν".

Με αφορμή τη δημοσίευση των αρχείων του Κ. Καραμανλή ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι τα όσα αναφέρονται σε αυτά αποτελούν "την ιστορική εκδοχή μιας πηγής".

Οι δώδεκα τόμοι των αρχείων, που καλύπτουν την περίοδο από το 1955 μέχρι και την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την ενεργό πολιτική, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη βδομάδα και όπως είναι φυσικό αποτελούν επιχείρηση "αγιογραφίας" του ιδρυτή της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα φτάνει στο σημείο να πει ότι δεν το αποκλείει εντελώς να έγιναν παρατυπίες στις εκλογές βίας και νοθείας του 1961, αλλά "εν αγνοία του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ