Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε "ειδικό νομικό όργανο" τα ελληνοτουρκικά!

Σε ένα "διάλογο" με σημαδεμένα χαρτιά και υπό το καθεστώς της πλήρους ιμπεριαλιστικής επιδιαιτησίας, φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Οπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες του "Ρ",οι διαβουλεύσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους αξιωματούχους έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο έχει ομολογήσει η κυβέρνηση, με αφορμή τη συγκρότηση της περίφημης ελληνοτουρκικής επιτροπής και φτάνουν μέχρι σε συμφωνία για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε "ειδικό νομικό όργανο".

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ",η Αθήνα έχει αποδεχτεί την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ένα "ειδικό νομικό όργανο",όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει και να αποφανθεί επί των θεμάτων που απασχολούν τις δυο χώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα θέματα, επί των οποίων θα κληθεί να αποφασίσει το παραπάνω επιδιαιτητικό όργανο, θα είναι εκείνα τα οποία θα προωθήσει είτε η ολλανδική, είτε η επόμενη προεδρία της ΕΕ, αφού προηγουμένως εξεταστούν τα πορίσματα της ελληνοτουρκικής επιτροπής.

Το "ειδικό νομικό όργανο",τη συγκρότηση του οποίου αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζοντας τη στάση της σαν "ύστατη παραχώρηση", εφόσον η Τουρκία δεν αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα είναι τριμελές: Θα αποτελείται από έναν Ελληνα νομικό, έναν Τούρκο καθώς και έναν "τρίτο" νομικό, στο πρόσωπο και τη δικαιοδοσία του οποίου να "εκδικάσει" τις ελληνοτουρκικές διαφορές, θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

Το αν τελικά θα ευοδωθούν οι παραπάνω μεθοδεύσεις, που όπως φαίνεται έχουν απασχολήσει τους Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους στις μεταξύ τους επαφές ενώ η αποδοχή τους από την Ελλάδα τελεί εν γνώσει των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, καθώς η διανυόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από ένταση των πιέσεων και των διεργασιών σε πολλά επίπεδα.Εκείνο, ωστόσο, που έχει σημασία όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, είναι η αποκάλυψη της κυβερνητικής λογικής, που συνίσταται στην "ντε γιούρε" αποδοχή από πλευράς της, της τακτικής της επιδιαιτησίας και αποτελεί ομολογία μιας πολιτικής που ισοδυναμεί με ανοιχτή πρόσκληση σε τρίτους να καθορίσουν τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η προπαγάνδα στην οποία θα καταφύγει η κυβέρνηση για να "πλασάρει" την απόφασή της για συγκρότηση "ειδικού νομικού οργάνου", θα είναι ανάλογης εκείνης των Ιμίων. Δηλαδή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την αποδοχή του "ειδικού νομικού οργάνου" ακολουθεί την τακτική που λέει ότι μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας "δεν υπάρχουν πολιτικές, αλλά νομικές διαφορές" και ως εκ τούτου τα όργανα που θα τις αντιμετωπίσουν δεν μπορεί να είναι πολιτικά, αλλά νομικά...

  • Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι στην ελληνοτουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, από ελληνικής πλευράς ορίστηκαν να συμμετάσχουν οι καθηγητές Κρατερός Ιωάννου και Αργύρης Φατούρος.

Ρεπορτάζ:

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ