Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "εκσυγχρονιστικό" στόχαστρο η δωρεάν προσχολική αγωγή

Η κυβέρνηση μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες για τους Παιδικούς Σταθμούς στους δήμους, χωρίς όμως και τους πόρους για τη λειτουργία τους. Εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή έκαναν χτες οι εργαζόμενοι

Μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως και τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων σε αυτή - παρά μόνο για την κάλυψη των ήδη υπαρχόντων αναγκών - προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Αυτό τόνισαν τα μέλη της επιτροπής των εργαζομένων στους ΚΠΣ, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Η κυβέρνηση, με άμεσο στόχο να απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση των ΚΠΣ, κατέθεσε τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο, που καθορίζει αρμόδιο υπουργείο για τη χρηματοδότησή τους το Υγείας - Πρόνοιας. Χρηματοδότηση, όμως, που θα καλύπτει τη λειτουργία των ΚΠΣ που υπάρχουν σήμερα, καθώς και τη μισθοδοσία του υπάρχοντος προσωπικού. Αν κλείσει κάποιος ΚΠΣ ή προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι, το υπουργείο δε θα έχει καμία αρμοδιότητα και αυτή θα μεταφέρεται στους κατά τόπους δήμους.

Η γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΚΠΣ Μ. Λαμπρινού,σχολιάζοντας αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε στο "Ρ": "Ξέρουμε πολύ καλά ότι το προσωπικό που υπάρχει σήμερα στους ΚΠΣ δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία τους και οι πόροι των περισσότερων δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση αναγκάζει τους δήμους να βρουν πόρους για να κάνουν νέες προσλήψεις και να καλύψουν τις όποιες άλλες ανάγκες έχουν οι σταθμοί. Οι δήμοι, όμως, δε διαθέτουν τους ανάλογους πόρους και θα αναγκαστούν να βάλουν τροφεία στους γονείς για να καλύψουν τις ανάγκες".

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων, με κεντρικό σύνθημα "Θέλουμε δημόσια προσχολική αγωγή, όχι στους δήμους οι παιδικοί σταθμοί", εκφράζει την έντονη αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τους ΚΠΣ στους ΟΤΑ και να μεταβάλει την υπηρεσιακή κατάστασή τους. Με αυτό το νομοσχέδιο, τόνισαν οι εργαζόμενοι, επιδιώκεται η αλλοίωση και τελικά εξαφάνιση του θεσμού της δωρεάν προσχολικής αγωγής και η αναίρεση του ρόλου της πολιτείας στον κεντρικό σχεδιασμό και την παροχή κοινωνικής πρόνοιας προς το κοινωνικό σύνολο.

"Χαράτσωμα" των δημοτών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,στην παρέμβασή του στη Βουλή σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε: "Η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά αναφορά μέσα στο νομοσχέδιο, για το τι πρόκειται να γίνει με τις νέες προλήψεις στους ΚΠΣ, καθώς και με τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται. Ουσιαστικά, αναγκάζει τους ΟΤΑ να βρουν δικούς τους πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι θα στραφούν στο χαράτσωμα των δημοτών. Οδηγούμαστε σε διάλυση όλων των υπηρεσιών πρόνοιας που πρέπει να παρέχει το κράτος δωρεάν και τις μετατρέπει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις στα χέρια ιδιωτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ