Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανέξοδες ανακοινώσεις για τους δασκάλους
  • Με το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας
  • Την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στην ηγεσία της ΔΟΕ επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας

Πολύ μακριά από τα αιτήματα που είχε διατυπώσει ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από τις μεγάλες απεργίες του Γενάρη, ήταν οι ανακοινώσεις που έκανε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ).

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών, είχε ως στόχο να αποσπαστούν από τον υπουργό Παιδείας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όσα είχε τάξει στους απεργούς καθηγητές και που θεωρήθηκαν τότε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) στο ΔΣ της ΔΟΕ ως ικανά για να οδηγήσουν στην αναστολή της απεργίας.

Η ηγεσία του υπουργείου περιορίστηκε σε "θετικές ανακοινώσεις χωρίς οικονομικό κόστος", όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης,εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Συγκεκριμένα, "απαντώντας" στο αίτημα των εκπαιδευτικών για μείωση των ωρών διδασκαλίας και εξίσωση με τους εκπαιδευτικούς Β/βάθμιας εκπαίδευσης, ο υπουργός έδωσε πίνακα ωραρίου που θα ισχύσει από το Σεπτέμβρη για τα πολυθέσια σχολεία με κλιμάκωση ωραρίου από 24 ώρες για τους δασκάλους που υπηρετούν σε 4θέσια σχολεία και πάνω με δέκα χρόνια υπηρεσίας μέχρι και 21 ώρες για τους δασκάλους με προϋπηρεσία από 20 έως 35 χρόνια. Για τους δασκάλους που υπηρετούν σε σχολεία με λιγότερες θέσεις θα εξακολουθήσει να ισχύει η 25ωρη απασχόληση.

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στο θέμα της πανεπιστημιακής εξομοίωσης των δασκάλων, αναφέρθηκε σε σχετικό πρόγραμμα κόστους 7.3 δισ. που θα αρχίσει τον Ιούνη και θα ολοκληρωθεί το 1999 περίπου.

Στο αίτημα για 5.000 διορισμούς δασκάλων και 2.000 νηπιαγωγών, ο υπουργός απάντησε με την εξαγγελία 1.500 διορισμών στα 6θέσια και πάνω σχολεία και άλλων διορισμών για την κάλυψη των οργανικών κενών (που σήμερα το υπουργείο τις υπολογίζει σε 899 δασκάλους και 97 νηπιαγωγούς), αλλά και άλλων κενών που θα προκύψουν. Σε ό,τι αφορά το θέμα της επετηρίδας και πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για κατάργησή της, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου της ΔΕΕ, άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησής της.

Ο Θ. Γκεσούλης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού, τόνισε ότι "γίνεται πια ολοφάνερο ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για την ικανοποίηση των δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων του κλάδου και της δημόσιας εκπαίδευσης. Μπορεί, τόνισε, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ να έκρινε ως θετικές τις ανακοινώσεις του υπουργείου, αυτό όμως κάνει όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο, μπροστά στις ΓΣ των συλλόγων για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΔΟΕ, να αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων στον κλάδο για να μπορέσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας εκπαίδευσης από καλύτερες θέσεις να αντιπαλεύει τις επιλογές της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ