Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με άνωθεν εντολές η ποινικοποίηση των αγώνων
  • Αθωώθηκε ο Ν. Χριστάνης για τη συμμετοχή του στις καταλήψεις την περίοδο 1992 - 93. Ο λυκειάρχης κατέθεσε ότι πιέστηκε για να δώσει ονόματα
  • ΚΝΕ: Δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες

Αθωώθηκε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που δικάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της "διατάραξης οικιακής ειρήνης" για τη συμμετοχή και πρωτοπόρα δράση του στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1992 - 93. Και τυπικά λοιπόν μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες κατέρρευσε αυτή η προσπάθεια δίωξης και ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών και του νεολαιίστικου κινήματος στο σύνολό του.

Η κατηγορία δε στοιχειοθετήθηκε και ήταν φυσικό, αφού όπως αποκαλύφθηκε μέσα από τη δίκη, ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας δρούσαν κατόπιν εντολών άνωθεν, προκειμένου να κατασκευάσουν ενόχους. Ετσι ο λυκειάρχης του 6ου Νυχτερινού ΤΕΛ, που ήταν και ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, ανασκευάζοντας την αρχική του κατάθεση, είπε πως πιέστηκε να δώσει ονόματα. Γνωρίζοντας το Νίκο Χριστάνη, πρόεδρο τότε του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, έδωσε το όνομά του στην Αστυνομία για να τον καλέσουν να συνεργαστεί και να κατονομάσει τους υπαίτιους της κατάληψης. Αρχικά ο κ. Ευαγγέλου είχε παρουσιάσει το Νίκο Χριστάνη ως υπαίτιο της κατάληψης και τον κατεξοχήν υπεύθυνο για την απαγόρευση της εισόδου των καθηγητών στο σχολείο.

Με ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει πως και μέσα από τη δίκη φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο στόχος ήταν να χτυπηθεί κάθε φωνή αντίστασης, κάθε φωνή που καλεί σε πάλη και αντεπίθεση κόντρα στον ευρωμονόδρομο και τις πολυεθνικές. Μάλιστα, τονίζει ότι μέσα από αυτή τη δίκη η κυβέρνηση πήρε την απάντηση που της έπρεπε.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει όχι μόνο τους μαθητικούς αγώνες, αλλά και αυτούς των αγροτών, των ναυτεργατών, η προσπάθεια να μας πείσει μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, δεν πρόκειται να περάσει.

Οι αγώνες των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα, για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, την ψυχαγωγία θα ενταθούν και δεν πρόκειται να καμφθούν από τέτοιου είδους προσπάθειες και ενέργειες.

Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικά της χώρας μας αρχίζει και καταλαβαίνει πού το πάνε. Αρχίζει να παλεύει, να συντονίζει τους αγώνες του, να ενισχύει τους μαζικούς φορείς και τη μοναδική ανατρεπτική δύναμη, το ΚΚΕ και θα μπει φραγμός στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ που υποθάλπουν τη ζωή και το μέλλον μας.

Τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί της ΚΝΕ θα βρεθούμε με συνέπεια όπως πάντα, μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της νεολαίας, στο πλάι του Κόμματός μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Θα οργανώσουμε την αντίσταση της νέας γενιάς για να πάρει τη θέση της στο μέτωπο αντεπίθεσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ