Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Ασύμφορη η δημιουργία Τράπεζας Δήμων

Δεν έπεισε η πρόταση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, αποφασίστηκε ωστόσο η σύνταξη μελέτης και έρευνας αγοράς για λειτουργία χρηματοπιστωτικού οργανισμού δήμων

Το σκεπτικισμό και τη βάσιμη επιφύλαξη των αιρετών "συνάντησε" η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), στη χτεσινή γενική συνέλευση του οργάνου, για τη δημιουργία Τράπεζας Δήμων, που θα διαχειρίζεται τους πόρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Το σώμα των αιρετών στη συντριπτική του πλειοψηφία εκτίμησε ως ασύμφορη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και συρρίκνωσης των ρόλων στην τραπεζική αγορά, την πρόταση για δημιουργία μιας Τράπεζας Δήμων που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και άκαιρη, καθώς η Αυτοδιοίκηση βάλλεται συνεχώς από κυβερνητικές αποφάσεις και σχεδιασμούς, που πριν απ' όλα πρέπει να παλέψει. Τα επιχειρήματα της ΔΕ, που εισηγήθηκε την παραπάνω πρόταση, ότι δηλαδή θα συμβάλει στην αυτοδυναμία των ΟΤΑ και την αποδέσμευση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που τους δανειοδοτεί με υψηλά επιτόκια, δεν έπεισαν το Σώμα, το οποίο αποφάσισε τελικά την ανάθεση σε ειδικούς σύνταξης μελέτης και έρευνας αγοράς, που θα διερευνήσουν την "τύχη" ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού δήμων.

Μια εικόνα της "τύχης" που μπορεί να έχει αυτή η ενέργεια έδωσε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος,ο οποίος, αναφερόμενος στο οικονομικά ασύμφορο ενός τέτοιου εγχειρήματος, τόνισε: "Το σημερινό ασφυκτικό καθεστώς ανταγωνισμού, που διέπει το πιστωτικό σύστημα της χώρας μας, ελάχιστα περιθώρια αφήνει για ίδρυση και βιώσιμη λειτουργία νέων πιστωτικών ιδρυμάτων". Θύμισε ότι ανάλογες σκέψεις μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών και νομικών προσώπων για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των τεράστιων διαθέσιμών τους, που ανέρχονταν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, δεν προχώρησαν. Απευθυνόμενος στη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, τόνισε ότι πρέπει να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη, πριν από οποιοδήποτε εγχείρημα. Επισήμανε δε ότι πριν απ' όλα το κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θετικές συνέπειες στην πολιτική χρηματοδότησης και επιτοκίων δανείων, καθώς και με την εφαρμογή των κινήτρων και επιδοτήσεων που δίνονται στους ιδιώτες. Οι αιρετοί συντάχθηκαν με την παραπάνω προσέγγιση, ενώ εκτίμησαν ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, με δεδομένη τη συρρίκνωση των ρόλων στην τραπεζική αγορά και την κυριαρχία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, είναι αμφίβολη στο αποτέλεσμά της.

Τη συνέλευση απασχόλησε ακόμη η επίσπευση εκταμίευσης του ποσού των 3 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των ΟΤΑ, που αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να τακτοποιήσουν την καταβολή των αναδρομικών (ανέρχονται σε 7,5 δισ. για φέτος) στους εργαζόμενους του κλάδου που εντάχθηκαν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Κατέκριναν την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που δέχτηκε μια τέτοια ρύθμιση, αντί να παλέψει για ειδική επιχορήγηση από το κράτος και επισήμαναν ότι υπάρχει πρόβλημα στην ηγεσία της, καθώς συνεχώς υποχωρεί. Αποφασίστηκε, τέλος, τη Δευτέρα το μεσημέρι να επισκεφτούν τον υπουργό Εσωτερικών για να του θέσουν το παραπάνω θέμα, αλλά και το θέμα του έκτακτου προσωπικού, που δεν επιλύεται με το νομοσχέδιο που συζητεί η κυβέρνηση για την Περιφερειακή Διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ