Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Αρχή με αγωνιστικό προσανατολισμό

Μαχητικό κλίμα και αποφασιστικότητα στην ιδρυτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας

Η οργάνωση πλαισίου αγωνιστικών κινητοποιήσεων τέθηκε στο προσκήνιο για το επόμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων, που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 του μήνα. Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης διαπιστώνεται ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε αυτοαπασχολούμενους και είναι οικογενειακού χαρακτήρα, περνούν την πιο έντονη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου και την αύξηση των απλήρωτων επιταγών και γραμματίων.

Καταγγέλλεται ότι οι ανάλγητες πολιτικές των κυβερνήσεων και με έμφαση της σημερινής οδηγούν κάθε μέρα και περισσότερες μικρές οικογενειακές ελληνικές επιχειρήσεις στον αφανισμό και το κλείσιμο, τους δε επαγγελματίες και τις οικογένειές τους στην απόγνωση. Παράλληλα, σταθερά και γοργά αφελληνίζεται η ελληνική οικονομία και αφανίζονται οι τοπικές οικονομίες, διογκώνεται η ανεργία και συνθλίβεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός. Η κυβερνητική επέλαση κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταγγέλλει η γενική συνέλευση, συνοδεύεται εκτός των άλλων και από την απροκάλυπτη πριμοδότηση της κυριαρχίας των πολυκαταστημάτων και των ολιγοπωλιακών μονάδων και την κατά συνέπεια ολοκληρωτική ομηρία του συνόλου των καταναλωτών. Ολα αυτά, τονίζεται στο ψήφισμα, αποτελούν ορατό πλέον κίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και για την εθνική ανεξαρτησία. Με αυτά τα δεδομένα μόνη διέξοδο αποτελεί η ανατροπή αυτών των ολέθριων πολιτικών και η επιβολή μιας πολιτικής που θα στηρίζει την ελληνική οικονομία, θα αντιστέκεται στις απαιτήσεις της ΕΕ, θα περιφρουρεί τον πλούτο και το δυναμικό της χώρας, θα αναγνωρίζει την οικονομική και κοινωνική συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και βιοτεχνών, θα προστατεύει το καταναλωτικό κοινό, θα ενισχύει τα εισοδήματα των εργαζομένων, θα μειώνει την ανεργία.

Η συνέλευση διακηρύσσει ότι οι έμποροι της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων αγωνίζονται και διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, αγροτών και συνταξιούχων για την τόνωση της αγοράς.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", του 35%, του δημοτικού φόρου και των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ώστε ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με τα εισοδήματά του.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των ορίων της φτώχειας.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας και χτύπημα της φοροδιαφυγής.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών φορολογικών κλιμακίων και των αντίστοιχων συντελεστών.
  • Περιορισμό στη δράση των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ και ενιαίο ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας για όλους.
  • Να δοθούν συγκεκριμένοι πόροι, κίνητρα, οργανωτικοτεχνική βοήθεια για συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων.
  • Ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αλλαγή του νόμου για την επαγγελματική στέγη, έτσι ώστε παλιές και νέες μισθώσεις να μπορούν συνεχώς να ανανεώνονται ανά τριετία μετά την αρχική εννιαετία και με μόνη ετήσια αύξηση αυτή του 75% του τιμαρίθμου.
  • Διασφάλιση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Αμεση θεσμοθέτηση του συνδικαλιστικού πόρου.
  • Αμεση καθιέρωση εμπορικού μητρώου.

Στη συνέλευση ειδικά για το συνδικαλιστικό κίνημα του εμπορικού κόσμου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα και να οργανωθεί στην πράξη κατά τρόπο τέτοιο που θα εγγυάται τη συνοχή, την καθολικότητα, τη συνέχεια, τη συνέπεια και το δυναμισμό. Στην κατεύθυνση αυτή τονίστηκε ότι πρέπει να αναδειχτεί ο κυρίαρχος ρόλος των πρωτοβάθμιων οργανώσεων μέσα από μια εκστρατεία ενημέρωσης, διεύρυνσης της δύναμής τους, επεξεργασίας των προβλημάτων και καθημερινής τακτικής επαφής με τους συναδέλφους τους. Επίσης, να επιδιωχτεί η ισχυροποίηση των ομοσπονδιών του εμπορικού κόσμου και ο συντονισμός δράσης των οργανώσεων. Επισημάνθηκε, δε, η επιτακτική ανάγκη η ΕΣΕΕ να έχει μια αμφίδρομη σχέση με τις περιφερειακές οργανώσεις, αντίθετα μ' αυτό που γίνεται σήμερα, να μπορέσει πράγματι να αποτελέσει ισχυρό καθολικό εκφραστή των εμπόρων πανελλαδικά, καθώς και η ανάγκη διαρκούς ισότιμης συνεργασίας, με το συνδικαλιστικό κίνημα των άλλων εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, η συνέλευση έδωσε στο νέο ΔΣ περιθώριο μέχρι τις 16 Ιούνη, για να ολοκληρώσει και να εισηγηθεί πλήρες οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο καθώς και μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ