Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ψαλίδι" στις συντάξεις του δημοσίου

Την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. "Ορθολογοποιούνται" και οι αναπηρικές συντάξεις, στα πλαίσια των "υποδείξεων" του ΔΝΤ

Κουτσούρεμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, που θα βγουν στη σύνταξη από την 1-1-1997, κατάργηση αναπηρικών συντάξεων και "αντικίνητρα" για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας έτσι την... "ευαισθησία" της απέναντι στις υποδείξεις, που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως... "άλλο τι λέει το ΔΝΤ και άλλο τι κάνει η κυβέρνηση". Οι προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν - εμμέσως πλην σαφώς - από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, που κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των υποδείξεων του ΔΝΤ για την εξοικονόμηση πόρων του δημοσίου και μέσω της περικοπής των δαπανών για συντάξεις. Ο Ν. Χριστοδουλάκης,είπε πως την ερχόμενη βδομάδα το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους θα συζητηθεί με την ΑΔΕΔΥ και ότι θα επιδιώκει την περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Κι αυτό, γιατί κυβέρνηση και ΔΝΤ κρίνουν απαραίτητο να επιτευχθούν οι στόχοι των κρατικών προϋπολογισμών του 1998 και 1999, ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην ΟΝΕ και στο κοινό νόμισμα. Στα πλαίσια αυτά "επανεξετάζεται" και το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων στην κατεύθυνση της συρρίκνωσής τους.

Οπως υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο "δε θα υπάρξει μείωση συντάξεων, αλλά αυξήσεις διαφοροποιημένες...", χωρίς να διευκρινίσει τον όρο των "διαφοροποιημένων αυξήσεων". Η αναφορά του σε διαφοροποίηση των συντάξεων, έχει να κάνει είτε με τη χορήγηση μικρότερων συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-1997 σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31-12-96 είτε με τη χορήγηση κλιμακωτών αυξήσεων που θα είναι μικρότερες όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη. Ο υφυπουργός, άφησε ανοιχτό το θέμα εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος, αν δηλαδή θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 1997, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά ποσά, ή αν εφαρμοστεί από την ημερομηνία ψήφισής του στη Βουλή. Αναφερόμενος στις αναπηρικές συντάξεις - το ΔΝΤ συνιστά δραστικό περιορισμό τους - ο Ν. Χριστοδουλάκης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας επανεξετάζει το καθεστώς χορήγησής τους στην κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού τους".

Τα περιθώρια πάνω στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στα δύο αυτά θέματα, τα προκαθόρισε το πόρισμα του ΔΝΤ, το οποίο επί λέξει αναφέρει: "Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με το σύστημα συνταξιοδότησης,και οι αρχές, εκτός από τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσουν το 1998, ενδέχεται να μπορούν να προσδιορίσουν και άλλα μέτρα, τα οποία επιφέρουν άμεση εξοικονόμηση πόρων. (π.χ. επέκταση του χρόνου βάσης για τον καθορισμό των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμός των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς και εφαρμογή αυστηρότερης διαδικασίας επαναπιστοποίησης για όσους λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις".

Στο κυβερνητικό όμως στόχαστρο βρίσκονται και άλλες πλευρές των κοινωνικών δαπανών. Οπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών:

  • Η επιτροπή για τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων έχει πάρει ήδη τα πρώτα μέτρα.
  • Μέσα στον Ιούνη και στα πλαίσια της λογικής του "λιγότερου κράτους" η διαρκής επιτροπή για τη συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημοσίου θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο υφυπουργός, τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και επιχείρησε να αμφισβητήσει τη - συντηρητική - πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα από το στόχο κατά 180 περίπου δισ. δραχμές. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού (για το 1998) και ότι από τις 23 Ιούνη θα αρχίσουν τα "παζάρια" με υπουργεία και επιχορηγούμενους από το δημόσιο φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ