Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Υποσκάπτουν την αγροτική οικονομία

- Τι κρύβεται πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για διάλυση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου και Γάλακτος;

- Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάλυση των Οργανισμών αυτών, κρύβεται η πρόθεσή της να δώσει ζωτικά τμήματα του δημοσίου στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση το κάνει αυτό με την πρόφαση, να γίνεται καλύτερος έλεγχος στις επιδοτήσεις και να εμφανίσει μικρότερο δημόσιο τομέα. Πράγμα που απαιτεί άλλωστε η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ΟΟΣΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτή την πολιτική της είναι βέβαιο ότι θα απογυμνωθεί η αγροτική οικονομία από επιστημονικά όργανα που είναι πολύτιμα για την έρευνα και την παραγωγή. Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση υπονομεύει το σύνολο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί έχουν άμεση σχέση με τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ετσι το σύνολο της αγροτικής οικονομίας θα περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο των πολυεθνικών και των εμπόρων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ήδη με τη σποροπαραγωγή.

- Μια ενδεχόμενη κατάργηση των Οργανισμών αυτών, τι επιπτώσεις θα έχει κατά πρώτο λόγο για τους αγρότες και κατά δεύτερο για τους εργαζόμενους;

- Σίγουρα θα υπάρχουν επιπτώσεις. Τα σπασμένα θα πληρώσει το σύνολο των αγροτών που έχουν άμεση σχέση με τους Οργανισμούς αυτούς και πρώτα από όλα όσοι καλλιεργούν βαμβάκι και καπνά. Διότι οι καλλιεργητικές φροντίδες- φυτοπροστασία, άρδευση κλπ - οι τεχνικές καλλιέργειας, τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης α π α ι τ ο ύ νάμεση πρόσβαση των αγροτών στους επιστημονικούς φορείς. Σήμερα, ιδιαίτερα, δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη της παραγωγής χωρίς την υποστήριξη της επιστήμης. Μια ενδεχόμενη διάλυση αυτών των Οργανισμών, λοιπόν, θα αφήσει ακάλυπτους τους αγρότες και κυρίως τους μικρούς και μεσαίους που θα έχουν αδυναμία να ενημερωθούν πάνω στις νέες επιστημονικές εξελίξεις. Επίσης θέλω να τονίσω ότι η διάλυση των Οργανισμών αυτών, θα ανοίξει την όρεξη των ιδιωτών εμπόρων. Για παράδειγμα, στα καπνά, η διάλυση του Οργανισμού Καπνού θα αφήσει εντελώς ασύδοτους τους καπνεμπόρους να βαθμολογούν όπως θέλουν και να αγοράζουν όσο θέλουν την παραγωγή.

Από την άλλη, σαφώς, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα και στους εργαζόμενους. Η διάλυση των Οργανισμών θα αφήσει μετέωρους πολλές εκατοντάδες εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες, πολύτιμοι για την αγροτική οικονομία.

- Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, σχετικά με το θέμα αυτό;

- Αν η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει την αγροτιά θα στήριζε και οικονομικά και με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και τεχνικά μέσα, τους Οργανισμούς αυτούς. Δε θα τους υπονόμευε ποικιλοτρόπως, όπως γίνεται μέχρι τώρα και ούτε θα προωθούσε την κατάργησή τους μέσα από νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό πάντως που πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι: Να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, να αυξήσουν το επιστημονικό προσωπικό, να δημιουργήσουν την απαραίτητη επιστημονική υποδομή και να προσανατολίσουν την εργασία τους κύρια στην έρευνα, τις εφαρμογές και την παραγωγή.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ