Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος κι αλίμονο...

Ο Γιάννης Δημητρίου είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηγουμενίτσας. Μιλήσαμε μαζί του, εκεί στο γιαπί που δούλευε. Είναι αυστηρός στις διατυπώσεις του κι έχει λόγο. Εχει γνώση για τις συνθήκες που επικρατούν και σε μια σειρά άλλους κλάδους εργαζομένων, εκτός από το δικό του. Μιλά για τους εργαζόμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και αναφέρει με οργή πως εκεί το 8ωρο και το 5ήμερο, η ασφάλιση και η πλήρης απασχόληση είναι άγνωστα. Δηλώνει κατηγορηματικά πως το ποσοστό της ανεργίας στο νομό πλησιάζει στο 50%, γεγονός που δεν μπορεί να κρύψει ούτε ο ΟΑΕΔ, που αναγκάζεται να ανακοινώσει επίσημα ποσοστό ανεργίας 35% Στην οικοδομή, λέει, υπάρχει μία προσωρινή ανάκαμψη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το επίσης γεγονός πως πολλοί είναι αυτοί που δουλεύουν με χτυπημένα προς τα κάτω μεροκάματα και ανασφάλιστοι, ούτε το ότι οι μισοί από τους οικοδόμους δεν έχουν δουλιά. Η λύση, συνεχίζει, δε βρίσκεται σε καμία από τις εξαγγελίες που κάνουν αυτές τις μέρες οι κυβερνητικοί για "μεγάλα έργα". Χρειαζόμαστε απλά, αλλά με σταθερή προοπτική, πράγματα. Για παράδειγμα, σχέδιο πόλης. Στερούν από τον εργαζόμενο τη δυνατότητα να χτίσει το σπίτι του. Δεκαετίες κρατούν παγωμένο το σχέδιο και τα τελευταία επτά χρόνια προχωρά με ρυθμό χελώνας. Τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας με βοηθό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν παγώσει τα πάντα. Να ξεκαθαρίσουμε: Θέλουμε να προστατέψουμε ό,τι υπάρχει. Ομως, αυτό δεν μπορεί να είναι πρόσχημα, όταν αυτοί δε διαθέτουν προσωπικό για να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα. Ξεκινά μια οικοδομή στην ενότητα Λαδοχωρίου και μόλις βρει ένα κεραμίδι σταματά κάθε δουλιά, γιατί η Αρχαιολογική δεν έχει προσωπικό να στείλει και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

Δεύτερο σοβαρό πρόβλημα, οι συνάδελφοι, που στα 60, στα 65 και τα 70 ανεβαίνουν ακόμα στη σκαλωσιά, γιατί το ΙΚΑ άργησε να 'ρθει στην περιοχή κι έτσι δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα για σύνταξη. Η λύση βρίσκεται στα υπέρ αγνώστων ένσημα, αλλά δεν την προωθούν. Γι' αυτό λέμε πως κανένας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί με ψηλά το κεφάλι απέναντι σ' έναν οικοδόμο, που αυτή η πολιτική τον αναγκάζει να ανεβαίνει 70 χρόνων στη σκαλωσιά!

Ενα τρίτο ζήτημα είναι οι εργατικές κατοικίες. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Τέσσερα χρόνια κι ακόμα να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του Χανακούλα για τη δημοπράτηση.

"Η αγωνία για το αύριο, καταλήγει ο Γιάννης, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος σύντομα κι αλίμονο σ' όποιον βρεθεί μπροστά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ