Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Ποιος και πώς "κέρδισε";

"Σαρώνει το ΠΑΣΟΚ", "ενισχυμένη η ΝΔ στους συνεταιρισμούς", κραυγάζουν και οι μεν και οι δε, δηλαδή αυτοί, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν τις πλειοψηφίες στα ΔΣ και, με την αμέριστη συνεργασία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν οδηγήσει τους συνεταιρισμούς στη χρεοκοπία και το περιθώριο, αδύναμους τελείως να υπερασπιστούν και να στηρίξουν τα συμφέροντα των μελών τους, της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια, τα νούμερα δίνουν την πραγματική εικόνα;

Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα "επιτυχίας" κατακτήθηκαν με μεθόδευση, εξαγορά, εκβιασμούς και πλαστογραφία, με "εξπέρ" στο είδος την κυβερνητική παράταξη, αλλά με αδυναμίες της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας". Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ επιδίωξαν και οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στο περιθώριο. Προσπάθησαν και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το συνεταιριστικό κίνημα, για να μη διαμαρτύρεται, να μην παλεύει, να μην αγωνίζεται, ώστε εύκολα και άνετα να περνούν και να υλοποιούν τις καταστροφικές κατευθύνσεις ΚΑΠ, Μάαστριχτ, ΓΚΑΤΤ για τους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία.Ειδικά, σε αυτές τις εκλογές, είχαν ακόμη περισσότερους λόγους. Αναπτύχθηκαν την τελευταία χρονιά μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, που επηρέασαν συνολικά το κίνημα της χώρας και δημιούργησαν ανησυχία στην άρχουσα τάξη. Επρεπε, λοιπόν, "πάση θυσία" να φανεί ότι αγώνες δε χρειάζονται και πολύ περισσότερο δεν εγκρίνονται. Τα αναγκαία "όπλα" τα είχαν. Πρώτα και καλύτερα, το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που πλαστογραφεί τις ψήφους, γιατί:

1. Οι αντιπρόσωποι βγαίνουν με βάση τους γραμμένους στους καταλόγους και όχι αυτούς που πραγματικά ψηφίζουν. Ετσι, μπορεί να είναι γραμμένοι 400, να ψηφίσουν 10 και να βγουν 8 αντιπρόσωποι!!!

2. Υπάρχουν Ενώσεις, που έχουν αναγκαστικούς συνεταιρισμούς (δασικοί συνεταιρισμοί) και βγάζουν αντιπροσώπους περισσότερους από τους ψηφίσαντες!!!

3. Υπήρξαν Ενώσεις στις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ταμειακά δεν ήταν εντάξει, είχαν, όμως, αρκετούς αντιπροσώπους, έτσι δέχτηκαν μια επιταγή τη μέρα της ψηφοφορίας και την επόμενη την έσκισαν. Οι Ενώσεις αυτές παραμένουν ταμειακά ατακτοποίητες, όμως έχουν διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

4. Οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται στην ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχουν σχέση με τους συσχετισμούς και τα ποσοστά που διαμορφώνονται στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ετσι, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε μείωση στους πρωτοβάθμιους, ενώ η "Λαϊκή Ενότητα" διπλασίασε τη συμμετοχή της στα ΔΣ των ενώσεων και αύξησε τα ποσοστά της. Αυτό, ωστόσο, δεν εκφράστηκε στο τριτοβάθμιο όργανο, την ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού ο εκλογικός νόμος αποκλείει από τη δεύτερη κατανομή την εκπροσώπηση των ψηφοδελτίων, που δε συγκεντρώνουν ολόκληρο το εκλογικό μέτρο. Και εδώ η μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ πήγε "σύννεφο", ρίχνοντας σκόπιμα ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, ώστε η μόνη αδιάθετη έδρα που θα πήγαινε στη ΛΑΕ να μην της δοθεί και έτσι έγινε.

5. Για να επιτευχθεί ο "στόχος", δεν αρκέστηκαν μόνο στα "προσόντα" του εκλογικού νόμου. Ανέπτυξε το ΠΑΣΟΚ επιχείρηση πιέσεων, εκβιασμών, ρουσφετιών και εξαγορών. Το αποδεικνύουν τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα: 175 αντιπροσώπους είχε το ΠΑΣΟΚ, πήρε όμως 178 και μία δική του άκυρη, δηλαδή 179, ενώ η ΝΔ, αν και είχε 145 αντιπροσώπους, άλλοι δεν πήγαν να ψηφίσουν και άλλοι δεν την ψήφισαν, γι' αυτό πήρε 134 ψήφους.

6. Πέρα από εκλογικούς νόμους, μαγειρέματα και εξαγορές, η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ), είχε περιθώρια καλύτερης έκφρασης, που δεν αξιοποίησε όσο έπρεπε. Είναι γεγονός ότι σε όσους συνεταιρισμούς κατεβήκαμε με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ, οι αγρότες το τίμησαν με την ψήφο τους και το ενίσχυσαν. Δυστυχώς, αυτό δεν κάναμε σε αρκετούς συνεταιρισμούς, όπου, αντί για χωριστό, κατεβήκαμε με κοινό, ενιαίο ψηφοδέλτιο, που εμπόδιζε τη δυνατότητα έκφρασης της αγωνιστικής παράταξης της ΛΑΕ και λειτούργησε ουσιαστικά σαν ενισχυμένο, πλειοψηφικό σύστημα. Είναι και αυτή πείρα που πρέπει να αξιοποιείται, όχι όμως και να επαναλαμβάνεται.

Οι εκλογές στους συνεταιρισμούς τελείωσαν, όμως τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όχι μόνο δεν τέλειωσαν, αλλά οξύνονται και πληθαίνουν. Μεγαλύτεροι αγώνες έρχονται, ανεξάρτητα αν η ΠΑΣΕΓΕΣ μείνει υποταγμένη ή όχι, όπως είναι μέχρι τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγρότες μπορούν και έχουν βρει τρόπο έκφρασης συντονισμού και πάλης. Είναι οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα. Χρειάζεται, λοιπόν, επιμονή, αγώνας, οργάνωση και οι καλύτερες μέρες θα έρθουν.

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματική καρεκλοκενταυρομαχία (2000-12-22 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσαν τα μαγειρέματα στην ΠΑΣΕΓΕΣ (1997-05-30 00:00:00.0)
Λογαριάζουν χωρίς τους αγρότες! (1997-05-29 00:00:00.0)
Πλειοψηφίες... (1997-05-13 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις στις Ενώσεις Συνεταιρισμών (1997-05-09 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι αγωνιστικές δυνάμεις (1997-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ