Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θερινός αντίλογος των συνταξιούχων

Οργανώνουν περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" στο ασφαλιστικό

Κατηγορηματική ήταν η καταδίκη από όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), των σεναρίων για ακόμα παραπέρα περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μετά τη σφαγή που έγινε με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, τους οποίους εφάρμοσε με ευλάβεια το ΠΑΣΟΚ και διακηρύσσει ότι θα προωθήσει και όλες εκείνες τις μεταβατικές διατάξεις από την 1.1.1998.

Παρά την κοινή διακήρυξη αυτών των προθέσεων, εντούτοις δεν ήταν και κοινή η στάση των εκπροσώπων των συνταξιουχικών οργανώσεων απέναντι στην "πρόσκληση για κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό. Ετσι, πέντε οργανώσεις - οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΝΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ - αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο "διάλογο". Οι πέντε αυτές συνταξιουχικές οργανώσεις εκπροσωπούν πάνω απ' το 70% του 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων της χώρας, που καλύπτουν συνολικά οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη ΣΕΑ.

Τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" αποφάσισαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις του δημοσίου, της ΔΕΗ, των τραπεζών, του ΟΣΕ και του ΟΤΕ. Ομως, και αυτές οι οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι η συμμετοχή τους έχει την έννοια της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων, είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν την κυβέρνηση και να αποχωρήσουν.

"Η συμμετοχή ή όχι στο διάλογο είναι αυτόνομες αποφάσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη ΣΕΑ. Επομένως, κανένας, είτε συμμετέχει είτε δε συμμετέχει στο διάλογο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της ΣΕΑ, παρά μόνο τον τίτλο της οργάνωσής του", δήλωσε στο "Ρ" ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, που εκπροσωπεί 750.000 συνταξιούχους.

Οι συγκεντρώσεις

Υστερα από συσκέψεις των τοπικών συνταξιουχικών οργανώσεων, αποφασίστηκαν έξι περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέχρι τις 18.6.1997, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου".

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις εξής πόλεις:

  • Την Τετάρτη, 4.6.1997, θα γίνει η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση των οργανώσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ.
  • Τη Δευτέρα, 9.6.1997, θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της Ηπείρου στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ώρα 10 πμ.
  • Την Τρίτη, 10.6.1997 θα γίνει στην Πάτρα η συγκέντρωση των συνταξιούχων της Πελοποννήσου και του Αγρινίου. Η συγκέντρωση θα γίνει σε ανοιχτό χώρο που θα ανακοινωθεί.
  • Στις 11.6.1997 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
  • Στις 12.6.1997 πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Λάρισα.

Αναμένεται να αποφασιστεί μια ακόμα συγκέντρωση των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την οποία θα ανακοινωθεί ο χρόνος και ο χώρος της διοργάνωσής της.

Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις περιφερειακές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας στις 12.6.1997. Για την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση των Σωματείων της Αθήνας οι συνταξιουχικές οργανώσεις του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ απ' την Αθήνα και τον Πειραιά οργανώνουν σύσκεψη την προσεχή Τετάρτη στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών, Βερανζέρου 23, 4ος όροφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ