Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρελός χορός κερδών δισεκατομμυρίων

Η εξέλιξη της επιχειρηματικής δράσης Ελλήνων μεγαλοβιομηχάνων στα Βαλκάνια

Με τη γειτονική Βουλγαρία η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο όγκο εμπορίου από όλες τις βαλκανικές χώρες. Το 1996, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, η αξία των διμερών συναλλαγών αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 1 δισ. δολάρια, έναντι 931 εκατ. δολαρίων το 1995, αλλά το ισοζύγιο, από θετικό το 1994 (+95,4 εκατ. δολάρια) μετατράπηκε σε αρνητικό το 1995 (- 35,6 εκατ. δολάρια).

Μέχρι σήμερα, στη Βουλγαρία έχουν ιδρυθεί 1.000 περίπου ελληνικές ή μεικτές ελληνοβουλγαρικές επιχειρήσεις, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τους τομείς εμπορίας και παραγωγής τροφίμων, ζυθοποιίας, ένδυσης και υπόδησης, φαρμάκων, ελαστικών και διαφόρων χημικών ειδών, καθώς και χάλυβα, ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και τουρισμού. Το ύψος του συνολικά επενδεδυμένου κεφαλαίου από ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται σε 90 εκατ. δολάρια, που αποτελούν το 10% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις αναφέρονται χαρακτηριστικά αυτές των εταιριών ΔΕΛΤΑ, 3Ε, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ και CHIPITA, ενώ παρουσία στη Βουλγαρία έχουν οι τράπεζες Εθνική, Ιονική, Χίου (με υποκαταστήματα), Εμπορική, Αγροτική και Μακεδονίας θράκης.

Πέρσι, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 11% και η βιομηχανική παραγωγή κατά 5%. Η ανεργία έφτασε το 16,5%, ενώ ο πληθωρισμός - αν και τώρα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης - έτρεχε με 1.970%. Η ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, του λέβα, είναι ουσιαστικά μη ελεγχόμενη από την κεντρική τράπεζα, κατάσταση που θα κληθεί τώρα να ανατρέψει το υπό σύσταση Νομισματικό Συμβούλιο, με τη βοήθεια, βέβαια, του ΔΝΤ. Προς το παρόν, το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε "πήλινα πόδια" και για το λόγο αυτό οι τραπεζικές καταθέσεις ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Οι μπίζνες είναι μπίζνες!

Παρά τις διαφωνίες περί "ονοματολογίας" και το φαινομενικά, τουλάχιστον, εύθραυστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, το άνοιγμα των συνόρων φαίνεται πως ευνόησε την ανάπτυξη του... "επιχειρείν" από ελληνικής πλευράς, καθώς οι επενδύσεις στη γείτονα χώρα βαίνουν αξιούμενες με ρυθμούς... γεωμετρικής προόδου. Το 1992 αναφέρθηκαν μόλις 13 επενδύσεις, το 1993 έγιναν 16, το 1994 έφτασαν τις 18 και το 1995 αυξήθηκαν στις 63.

Το ισοζύγιο σε διμερές επίπεδο είναι και εδώ πλεονασματικό για την Ελλάδα, με εξαγωγές που άγγιζαν στο πρώτο οκτάμηνο του περασμένου έτους τα 160 εκατ. δολάρια. Κύριοι τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η εμπορία τροφίμων και γεωργικών ειδών. Ενδεικτικές περιπτώσεις ελληνικών επενδύσεων είναι αυτές των εταιριών "Μυτιληναίος" (ορυχεία), ΕΒΓΑ, ΚΡΙ - ΚΡΙ και ΔΕΛΤΑ (παγωτά), "Βερόπουλος" και 3Ε (τρόφιμα και ποτά), "Agroinvest" (αποθηκευτικοί χώροι) κλπ.

Ωστόσο, καθώς το 1994 και το 1995 ίσχυε το ελληνικό εμπάργκο, η ΠΓΔΜ έμεινε σχετικά πίσω στις προτιμήσεις και τα σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών για επέκτασή τους στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Τα "εγκαίνια" της ελληνικής παρουσίας στα Σκόπια έκανε τον Απρίλη του 1996 η καπνοβιομηχανία "Καπνική Μιχαηλίδης", υπογράφοντας συμφωνία για την εξαγορά της "Strumica Tabak". Ηταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς σκοπιανής εταιρίας από ελληνική.

Στη Σερβία και το Μαυροβούνιο αναφέρθηκαν μέχρι τον Ιούνη του 1992 τουλάχιστον 150 ελληνικές επενδύσεις, με συνολικά κεφάλαια ύψους 30 εκατ. γερμανικών μάρκων. Εντυπωσιακή στις επενδύσεις αυτές είναι η συμμετοχή του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών, που φτάνει σε ποσοστό το 85%.

Μετά την άρση του εμπάργκο, και μετά από από μια περίοδο διακοπής εργασιών εξαιτίας του διεθνούς αποκλεισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να ξαναφαίνονται ξανά, κυρίως στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου. Στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν σημαντικές επενδύσεις από ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εταιρίες ΜΕΤΑΧΑ, 3Ε και ΙΟΝ (τρόφιμα, ποτά), ΕΛΒΟ, HUNDAI ΕΛΛΑΣ (οχήματα), EVROIL (πετρελαιοειδή), "Μυτιληναίος" (ορυχεία), ΑΛΜΑ και "Ασπίς Πρόνοια" (ασφάλειες) κλπ.

Οι εξαγωγές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έφτασαν το διάστημα Γενάρης - Αύγουστος 1996 τα 153,4 εκατ. δολάρια, με αντίστοιχες εισαγωγές της χώρας μας 43,6 εκατ. δολάρια. Το εμπορικό ισοζύγιο των δυο χωρών είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 110 εκατ. δολάρια.

Οι δουλιές στη Ρουμανία

Χαρακτηριστικό των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία είναι το μικρό μέγεθος, η δραστηριοποίηση στον τομέα του γενικού εμπορίου και των υπηρεσιών και η μικρή παραγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με συμμετοχή ελληνικών κεφαλαίων έφτασε στις 31/1/1997 στις 1.679, με συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, από αυτές, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πράγματι ενεργών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τις 500.

Επενδυτικά σχέδια έχουν γίνει από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ έντονη δραστηριότητα καταγράφεται σε τυποποιημένα τρόφιμα και εμφιάλωση ποτών, παραγωγή τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, φαρμάκων και ειδών ένδυσης. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν τις ακόλουθες 10 πρώτες, από άποψη μεγέθους, ελληνικές επενδύσεις: Banca Bucuresti (Αλφα Τράπεζα Πίστεως, 14 υποκαταστήματα) 7,6 εκατ. δολάρια, International Commercial Black Sea Bank (Εμπορική Τράπεζα) 5,9 εκατ. δολάρια, "Ιντρακόμ" 4,4 εκατ. δολάρια, "Best Foods" 3,2 εκατ. δολάρια, "Croif Mister P" 2,2 εκατ. δολάρια, "Frigorex Romania" (3E) 2,1 εκατ. δολάρια, "Delrom" (ΔΕΛΤΑ) 2,1 εκατ. δολάρια, "Butan Gas Romania" (ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ) 1,3 εκατ. δολάρια και "Star Foods" 0,9 εκατ. δολάρια.

Η συνολική αξία του πάρε - δώσε αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ανερχόταν στο πρώτο οκτάμηνο του 1996 σε 216 εκατ. δολάρια. Η χώρα μας παρουσιάζει για το ίδιο διάστημα πλεόνασμα ύψους 6,2 εκατ. δολαρίων και έναντι 46,2 εκατ. δολαρίων ολόκληρο το 1995.

Χρυσωρυχείο η Αλβανία

Μέχρι το Μάρτη του 1997 και με βάση το Ν.2008/92, είχαν εγκριθεί προς επιχορήγηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Αλβανία 133 ελληνικές επιχειρήσεις, από τις οποίες 41 έχουν ήδη λάβει τα ποσά της επιχορήγησης. Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια, ενώ από τις διενεργηθείσες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.

Συνολικά στην Αλβανία λειτουργούν σήμερα περίπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς εμπορίου και βιομηχανίας, και δευτερευόντως στη γεωργία και τον τριτογενή τομέα. Η ελληνική παρουσία είναι έντονη, όχι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και επιχειρηματικά, στα Τίρανα, την Κορυτσά, τον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο και το Δυρράχιο.

Το μερίδιο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται στο 25% του συνόλου των ξένων, ενώ το μερίδιο των ιταλικών είναι 60%, των γερμανικών 10% και το υπόλοιπο 5% κατανέμεται μεταξύ κροατικών και αυστριακών επενδύσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Αλβανία είναι μονίμως πλεονασματικό, με τον όγκο του εμπορίου να διαμορφώνεται στα 234 εκατ. δολάρια τους πρώτους 8 μήνες του 1996, δημιουργώντας πλεόνασμα 185 περίπου εκατ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ