Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδώ συγκρούστηκαν οι δυο κόσμοι!

Από αφορμή την εκδρομή του ΚΜΕ στο Γράμμο

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ,από Νέα Χαλκηδόνα, με την ευκαιρία της 3ήμερης εκδρομής του στο Γράμμο με το ΚΜΕ (Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών), κάνει μια μικρή αναφορά στην ηρωική δράση του ΔΣΕ και τους μαχητές του, που έπεσαν πάνω σ' αυτές τις βουνοκορφές.

"Σ' αυτούς τους τόπους της ανδρείας, που ευλαβικά όλοι μας οι προσκυνητές πατάμε τούτες τις ώρες μετά από 50 χρόνια και σε όλες τις ατέλειωτες οροσειρές του Γράμμου και του Βίτσι, οι οποίες στέκονται επιβλητικά μπροστά μας, τον Αύγουστο του 1948 είχε στυλώσει το βλέμμα της όλη η ανθρωπότητα! Εδώ χτύπαγε η καρδιά όλων των λαών σε ανατολή και δύση! Μάχες ομηρικές, φονικές, πολύνεκρες, δόθηκαν εδώ! Βουνά και κάμποι, χωριά και πολιτείες βάφτηκαν με αίμα! Μεγάλη και λαμπρή ιστορία γράφτηκε προ παντός εδώ και γενικά σε όλη την Ελλάδα, στη Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ηπειρο, στη Ρούμελη και το Μοριά, στην Κρήτη, τη Σάμο - Ικαρία και τη θρυλική Εύβοια.

Ορμητήριο της νιας ζωής είχε γίνει όλη η Ελλάδα! Εδώ και σε όλη την ξεσηκωμένη Ελλάδα δε χτυπήθηκαν και μάτωσαν ο ΔΣΕ και ο λεγόμενος "Εθνικός Στρατός". Εδώ συγκρούστηκαν και πάλεψαν θανατερά οι δυο κόσμοι, ο κόσμος της ΖΩΗΣ, κι ο κόσμος του θανάτου. Στρατηγική επιδίωξη των ενωμένων δυνάμεων της ωμής εκμετάλλευσης και του κακού - με διοικητή τον Αμερικάνο στρατηγό Βαν Φλιτ - ήταν μία: Να εξαφανίσουνε το θρυλικό ΔΣΕ και να θάψουνε το κομμουνιστικό "μίασμα". Ωστε να μπορούν να βιάσουνε το έθνος των Ελλήνων και να κάνουνε μικρόψυχους τους Ελληνες. Να κάνουν τη χώρα μας ξέφραγο αμπέλι, για να τρών' λαίμαργα τ' άφθονα και αρωματικά της σταφύλια! Ομως ο ΔΣΕ, με τους πανένδοξους και ατρόμητους μαχητές του, παλεύοντας με τρομερά υπέρτερες και πάνοπλες δυνάμεις το 'καμε το θαύμα του! Τους κουρέλιασε τα σχέδια. Με έναν υπέροχο ελιγμό του ξέφυγε μέσα από την τανάλια του θανάτου. Και με όλο τον κύριο όγκο του, υποχώρησε.

Πέρασε στις φιλικές Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ενωση, όπου συνέχισε με άλλες μορφές το εθνικό και διεθνιστικό του καθήκον!

Στην παραγωγή και τον εκπολιτισμό των λαών του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν ήταν λίγη η συμβολή των πολιτικών προσφύγων του ΔΣΕ! Διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της δράσης! Κι εκεί, στα δεκάδες χρόνια υπερορίας τους - πολλοί μένουν αναγκαστικά εκεί ακόμη - έγραψαν κι άλλες ένδοξες σελίδες στην ιστορία των Ελλήνων οι ακατάβλητοι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ! Μνήμες και θύμησες πολλές και λαμπερές από τις βουνοκορφές του Γράμμου, Βίτσι! Αυτές τις πανώριες και λαμπρές μνήμες και θύμησες να μην τις αφήσουμε να σβήσουν ποτέ! Να τις τραγουδάμε και να τις μεταδίδουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, σε όλη τη νέα γενιά και σε όλο το λαό μας. Είναι η χρυσή παρακαταθήκη του έθνους μας! Γιατί όταν οι λαοί χάνουν τη μνήμη τους και οι ίδιοι χάνονται!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ