Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Θερίζει ο θάνατος

από ναρκωτικά και αλκοόλ

Ο αριθμός των νεκρών από κατάχρηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, έχει σημειώσει μια σημαντική αύξηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 1996 έχουν πεθάνει 1.712 άνθρωποι από ναρκωτικά, κυρίως νέοι. Δηλαδή, 10% περισσότεροι από το 1995. Ταυτόχρονα, σαν άκρως ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι 20 άτομα έχουν πεθάνει από τη χρήση της γνωστής ναρκωτικής ουσίας "Εκσταση", της οποίας η κατανάλωση στη Γερμανία έχει προσλάβει "εκρηκτικές διαστάσεις...", αφού η διάδοσή της έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας έτσι τα 700.000 χάπια. Σήμερα, στη χώρα αυτή υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια χρήστες παράνομων ναρκωτικών ουσιών, ενώ οι 300.000 ισχύουν σαν εξαρτημένα άτομα.

Η Αν. Γερμανία προηγείται στην κατανάλωση αλκοόλ

Οι σχετικές, όμως, με τη διάδοση και χρήση ναρκωτικών ουσιών στατιστικές, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν αντικατοπτρίζουν "ούτε κατά το ήμισυ" την πραγματική αλήθεια... Σύμφωνα με μια έρευνα του ειδικού Βόλφγκανγκ Μέι, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας πεθαίνουν κάθε χρόνο 17.000 άνθρωποι από υπερβολική χρήση αλκοόλ. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί βλαβερές συνέπειες από χρήση αλκοόλ σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ 2,5 εκατ. απ' αυτούς φέρονται σαν εξαρτημένα απ' αυτό άτομα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμα ένα εκατομμύριο, τα οποία είναι επίσης εξαρτημένα από διάφορα φάρμακα.

Μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας έχουν διαπιστωθεί εμφανείς διαφορές. Ετσι, λοιπόν, η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών ουσιών στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία έχουν προέλθει από την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα της Δυτικής Γερμανίας. Η ανοδική, όμως, τάση συνεχίζεται... Στην κατανάλωση αλκοόλ η κατάσταση αυτή είναι εντελώς αντίστροφη. Η δραματική διάδοση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου στην Ανατολική Γερμανία, θα πρέπει πρώτα και κύρια να εξηγηθεί από την πολύ άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που κυριαρχεί εκεί, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι σαφώς υψηλότερα απ' αυτά της Δυτικής Γερμανίας. Σχετικά, θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η πρώην σοσιαλιστική βιομηχανία της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας έχει κατά το ήμισυ καταστραφεί, ενώ ο αριθμός των βιομηχανικών εργατών έχει επίσης κατά το ήμισυ μειωθεί...

Ναρκωτικά και οργανωμένη εγκληματικότητα...

Πρόσφατα, στην ανατολικογερμανική πόλη, Ερφούρτη, είχε πραγματοποιηθεί το 20ό Ομοσπονδιακό Συνέδριο του "Ειδικού Συλλόγου Ναρκωτικών", στη διάρκεια του οποίου διάσημοι Γερμανοί επιστήμονες είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση της Βόννης να αλλάξει ριζικά την πολιτική της, αναφορικά με τη διάδοση των ναρκωτικών και την οργανωμένη εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο ετήσιος τζίρος που εξασφαλιζόταν μόνο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ανερχόταν στο τεράστιο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων μάρκων. Πρόκειται δηλαδή για κέρδη, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ακριβώς γιατί προέρχονται από παράνομα προϊόντα.

Ετσι, λοιπόν, δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι εδώ πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο έγκλημα, το οποίο βέβαια αναπτύσσει σχετικές δραστηριότητες όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα, πρόκειται επίσης και για μια πολύ καλά οργανωμένη μαφία, η οποία εκτός των άλλων χρηματοδοτεί το εμπόριο γυναικών, το εμπόριο όπλων, ενώ διαθέτει μια μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή σε κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

Κατά συνέπεια λοιπόν, ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών και οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καταντούν εξαρτημένα άτομα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, αφού η εξασφάλισή τους στην παράνομη αγορά, από πολύ καιρό τώρα, αποτελεί μια εύκολη υπόθεση. Οι συνέπειες, βέβαια, είναι επίσης γνωστές: Γυναίκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για την εξασφάλιση της δόσης τους, οδηγούνται στην πορνεία, ενώ άλλα νεαρά άτομα για τον ίδιο λόγο καταφεύγουν σε κλοπές και ληστείες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των διαφόρων ποινικών πράξεων να αυξάνεται ραγδαία. Και το χειρότερο απ' όλα: Οι θάνατοι από ναρκωτικά είναι πλέον σήμερα ένα καθημερινό τραγικό φαινόμενο...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ