Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΠΡΩΤΗ" ΤΟΥ ΕΡΣ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο πρωθυπουργός

Με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη χτεσινή "πανηγυρική" πρώτη συνεδρίαση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η κυβέρνηση επιχείρησε να "αποδείξει" το ενδιαφέρον της και την "ευαισθησία" της, στα όσα συμβαίνουν στο αδιαφανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η παρουσία, όμως, του πρωθυπουργού και η ομιλία του, κάθε άλλο παρά έδωσαν τα εχέγγυα, ότι το τοπίο στην ομίχλη - όπως το χαρακτήρισε ο Κώστας Σημίτης - πρόκειται να ξεκαθαρίσει. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση και διά στόματος πρωθυπουργού χτες υποστηρίζει μεν την "επικράτηση συνθηκών πλήρους διαφάνειας", από την άλλη πλευρά όμως, επιμένει να "στηρίζεται" σ' ένα νόμο που κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη διαφάνεια του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και την αποφυγή της συγκέντρωσης. Συγχρόνως, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη δημόσια αρχή, εμμένει στη "θέση" ότι δε θ' αλλάξει τη σύνθεσή του, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την πλειοψηφία στα μέλη του.

Ο πρωθυπουργός, χτες, καθόρισε ο... ίδιος τους "άξονες του έργου", που θα επιτελέσει το ΕΣΡ. Ο πρώτος είναι η αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ο δεύτερος η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, ο τρίτος το ΕΣΡ ως εγγυητής του σεβασμού του ιδιωτικού βίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο τέταρτος η διασφάλιση της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο πρωθυπουργός νίπτει ουσιαστικά τας χείρας του, για τα όσα απαράδεκτα, κυοφορούνται στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο και στις τηλεοπτικές κυρίως εκπομπές, μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση λύσεων και την καταστολή των παραβιάσεων, στο ΕΣΡ και στην ΕΣΗΕΑ.

Απαιτείται μαζικό κίνημα αντίστασης

Ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο δήλωσε:

"Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένη ν' αναλάβει τις ευθύνες για τα άθλια φαινόμενα, που αναπαράγονται σε καθημερινή βάση από ορισμένα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και να συγκρουστεί στο ελάχιστο με αυτά τα επιχειρηματικά - δημοσιογραφικά συγκροτήματα που ελέγχουν τα συγκεκριμένα κανάλια. Ο πρωθυπουργός σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου μεταθέτει τις ευθύνες στο ΕΣΡ, στην ΕΣΗΕΑ, στους πολίτες".

"Αγνοεί, άραγε, ο πρωθυπουργός ότι το ΕΣΡ λειτουργεί μέσα σε αυστηρά προκαθορισμένα πλαίσια, όπως αυτά καθορίζονται από το νόμο για τα ΜΜΕ, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καθ' υπόδειξη των 5 - 6 συγκροτημάτων που ελέγχουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ; Αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι ο νόμος αυτός τροφοδοτεί την ασυδοσία των καναλαρχών με τα τεράστια προνόμια που τους δίνει; Αγνοεί ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών αισθάνονται και γίνονται παντοδύναμοι, όχι μόνο από τα προνόμια που τους δίνει ο νόμος, αλλά και από την πρακτική της κυβέρνησης, που τους χαρίζει οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων από αγγελιόσημο και φόρους, που τους επιτρέπει να έχουν εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ανασφάλιστους;"

"Αυτή η κυβερνητική πολιτική που στηρίζει προκλητικά ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών, τους ανάβει, ουσιαστικά, το "πράσινο φως", να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το ΕΣΡ, να τσαλαπατούν τους κώδικες δεοντολογίας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θεμελιακές αξίες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε ακόμη τις ακραίες περιπτώσεις της χυδαιότητας και της σήψης που αναπαράγονται από ορισμένα κανάλια (ριάλιτι σόου), δεν αντιμετωπίζει, γιατίδεν είναι διατεθειμένη ούτε στο ελάχιστο να συγκρουστεί με τους ιδιοκτήτες αυτών των καναλιών.Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να "εισπράττει" το αντίτιμο της στήριξης που παρέχει στους καναλάρχες και που είναι η υποστήριξη της αντιλαϊκής της πολιτικής".

"Με αφορμή τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά τονίζει την ανάγκη αλλαγών στη σύνθεση του ΕΣΡ,έτσι ώστε να συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και φορείς, όπως η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση να μη διορίζει - όπως ισχύει τώρα - την πλειοψηφία των μελών του. Δηλαδή τα 5 μέλη σε σύνολο 9. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι μόνο ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, που θα διεκδικεί δημοκρατία και πολιτισμό από την τηλεόραση, μπορεί ν' αμβλύνει τα φαινόμενα σήψης και χυδαιότητας, με τα οποία καθημερινά βομβαρδίζεται ο λαός μας".

  • Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας με χτεσινή του δήλωση, θεωρεί ότι η ομιλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση θεωρεί το ΕΣΡ και τη λειτουργία του "ως εσωτερική της υπόθεση".

"Μνημείο υποκρισίας", χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε ανακοίνωσή του, τις "παραινέσεις του κ. Σημίτη προς τα μέλη του νέου ΕΣΡ, περί "διαφάνειας"" τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζει, με "πρωτοφανείς αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις" αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο ΕΣΡ το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ