Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ" ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Ληστεία εν ψυχρώ των εργαζομένων

Με σωρεία αναδιατυπώσεων και προσθηκών που σε τίποτα δεν αλλάζουν τον ληστρικό για τους εργαζόμενους χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές - αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστούν το νομοθέτημα ακόμα πιο ευεργετικό για το μεγάλο κεφάλαιο - άρχισε η συζήτησή του χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, παρουσιάζοντας τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου χαρακτήρισε αδιάλλακτους τους ναυτεργάτες, που δε δέχονται το νέο φορολογικό καθεστώς που θα εφαρμόσει εις βάρος τους η κυβέρνηση, η οποία βέβαια διατηρεί στο ακέραιο τη φορολογική ασυδοσία των εφοπλιστών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη ζωή, γιατί είναι αντιλαϊκό και αντικοινωνικό. Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις τροποποιήσεις που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε την πρόβλεψη ότι σύντομα θα έρθουν και άλλες, ενδεχομένως και ολόκληρο φορολογικό νομοσχέδιο ακόμα αντιλαϊκότερο, αφού η κατεύθυνση, στην οποία κινείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η παραπέρα μείωση των λαϊκών εισοδημάτων. "Το ΚΚΕ καταγγέλλει το συζητούμενο νομοσχέδιο που ενισχύει μονομερώς την άρχουσα τάξη και θα παλέψει μαζί με τον λαό για την ανατροπή του", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής.

Ακολούθως, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει ένα από τα πλέον άδικα φορολογικά συστήματα, προσθέτοντας ότι και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι ταξικό, γιατί δε θίγει τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι αντιλαϊκό, γιατί θίγει τους μισθωτούς και τα μεσαία στρώματα. Είναι και υποκριτικό, γιατί στο όνομα ορισμένων επιμέρους φοροαπαλλαγών, που καταργεί, επιχειρείται η συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής. "Μια νέα αναδιανομή σε βάρος των εργαζομένων προχωρά με αυτό το νομοσχέδιο",είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι καταργούνται ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, που ίσχυαν επί δεκαετίες για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και την ίδια στιγμή αφήνονται στο απυρόβλητο οι πραγματικά προκλητικές και συνταγματικά αμφισβητούμενες φοροαπαλλαγές των πολλά εχόντων, πολλά κατεχόντων και πραγματικά φοροδιαφυγόντων.

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΚΕΔΚΕ, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την Ενωση Επιμελητηρίων, την Ομοσπονδία Αστυνομικών, την ΠΝΟ, το Σύλλογο Υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και των Ελληνικών Κοινοτήτων Εξωτερικού.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ