Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΛΗ "ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ σημειώσατε... "

ΒΑΡΥ φορτίο έχει επωμιστεί η ολλανδική προεδρία για το πρώτο εξάμηνο του '97, αφού αναλαμβάνει να προωθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Βιμ Κοκ είναι να πιέσει τον ομόλογό του Βρετανό Τζ. Μέιτζορ, προκειμένου να επιτύχει μια περισσότερο συναινετική στάση, αφού η στάση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την προώθηση των θέσεων του γερμανογαλλικού άξονα.

***

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ για τον ίδιο σκοπό οι συζητήσεις των εκπροσώπων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρώτη συνάντησή τους μέσα στη νέα χρονιά θα γίνει στις 13 και 14 του Γενάρη, υπό την ολλανδική προεδρία. Ο στόχος αυτής της πρώτης συνάντησης θα είναι η επισκόπηση της πορείας της Διακυβερνητικής και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. Οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών στη συνέχεια θα γίνουν με εντονότερο ρυθμό, καθώς θα συνεδριάζουν δυο φορές τη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

***

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ των συζητήσεων, που γίνονται σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκονται μια σειρά από σημαντικά θεσμικά θέματα, όπως ο τρόπος λήψης των αποφάσεων από το Συμβούλιο Υπουργών, η πολυσυζητημένη "ευελιξία", ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η "απλοποίηση" της Συνθήκης.

***

ΔΕΚΑ είναι τα επίδοξα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιμένουν την έναρξη των διαδικασιών διεύρυνσης μέσα στο 1997. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του '97 θα αρχίσουν οι σχετικές συνομιλίες με τις υποψήφιες χώρες. Οι χώρες αυτές είναι οι Κύπρος, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Κατά την αξιολόγηση του Κ. Κίνκελ, που βεβαίως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, η περισσότερο προβληματική είναι η υποψηφιότητα αφ' ενός της Βουλγαρίας που αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική ύφεση και αφ' ετέρου της Σλοβακίας, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει τις απαιτούμενες επιδόσεις στον τομέα του εκδημοκρατισμού. Τις καλύτερες προοπτικές έχουν αντίθετα η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

***

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ που θα επιβάλλονται στις χώρες - μέλη, αν αυτές δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κομισιόν. Ετσι οι χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της συνεχούς οικονομικής αφαίμαξης όχι μόνο εξαιτίας της μη συμμόρφωσής τους στις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής, αλλά και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα υπολογίζονται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ σε περίπτωση που η συγκεκριμένη χώρα υποτροπιάσει, τότε το πρόστιμο θα γίνεται βαρύτερο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη το ενδεχόμενο να πληρώσει το πρώτο σχετικό πρόστιμο με αφορμή τη μη εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία διατάσσεται η απρόσκοπτη δραστηριότητα των ξένων υπηκόων που θέλουν να λειτουργήσουν φροντιστήρια ξένων γλωσσών στη χώρα μας. Σημειώνεται πάντως ότι οι κανόνες που θα υιοθετηθούν σχετικά με την επιβολή των προστίμων δε θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα.

***

ΟΙ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή την έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή Μανουέλ Μεντίνα, όπου εντοπίζονται ευθύνες για τη γνωστή υπόθεση τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στη βρετανική κυβέρνηση. Οσον αφορά στις ευθύνες της Κομισιόν, η έκθεση αναφέρει ότι καθυστέρησε στην ανακοίνωση των στοιχείων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η εμπιστοσύνη του κοινού και να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ